"Чланство у партији кључ за напредак у каријери"

Резултати истраживања у Србији показују да осамдесет одсто испитаних младих од 18 до 29 година сматра да је чланство у странци кључно за напредовање у каријери, посебно у државној администрацији.

Политика их не занима, а у њој виде кривца за оно што им се не допада у друштву. Велика већина није члан политичке партије, а партије виде као кључне.

Асистент на Факултету политичких наука Никола Јовић ипак сматра да млади нису политички неактивни, истичући да истраживање показује да сваки други прати политичка дешавања.

"Они се пребацују са традиционалних конзервативних политичких активности, као што су биралишта, на друштвене мреже и уличне акције, односно на демонстрације. Млади мењају систем у коме живе на један другачији начин", наводи Јовић.

Око 60 одсто младих верује да се гласањем не може променити ситуација у Србији. Јовић указује да је овакаво уверење младих повезано са дубинским неповерењем у демократију, односно оним што се потура као демократија.

На питање да ли је чланство у политичкој партији кључ за напредак у каријери, посебно у држвној администрацији, више од осамдесет одсто младих старости од 18 до 29 година одговорило је потврдно.

Око 40 одсто младих је одговорило потврдно на питање да ли би гласали за партију са којом нису сагласни ако би њима или њиховој породици обезбедила посао. Тридесет два одсто одговорило је да не би гласало, а 29 одсто није знало одговор.

Скоро половина анкетираних младих сматра да нема разлике између политичких партија и политичара, док тек 11 одсто сматра да су сви различити.

"Не бих рекао да млади не виде политичке партије као различите, али наратив који се у друштву креира свакодневно, је наратив који говори - сви су исти. И постоји само један расцеп у друштву, а то је на оне које владају и на оне који не владају, на партије које су на власти и партије које нису. Сви остали се обележавају као - сви су исти", сматра Јовић.

Према његовим мишљењу, резултати истраживања показују како су политичке партије "појеле" друштво.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи