Успавани џин у Србији могао би да напуни касу

Дунав протиче кроз десет држава и спаја четири престонице, све на слово Б: Беч, Братиславу, Будимпешту и Београд. Неке земље, само од туризма на Дунаву остваре трећину туристичког прихода, Србија свега 12 одсто. Пројекат "Пробуди Дунав" жели да то промени и наутичком туризму да приоритет.

Дунав је кроз Србију као успавани џин, који би нам, када би се разбудио, добро напунио туристичку касу. Кроз нашу земљу дуг је 588 километара, а због морфолошке разноликости, то је и најлепши део дунавског тока.

Током прошле наутичке сезоне на шест међународних путничких пристаништа зауставило се 1.150 крузера, највише у Београду, Новом Саду и Доњем Милановцу.

"За време трајања пројекта ми смо отворили три путничка пристаништа: Кладово, Смедерево и Голубац. Као позитиван резултат могу да вам кажем да смо у Голупцу само у првој сезони прошле године имали 44 пристајања и преко шест хиљада путника", наглашава директор Агенције за управљање лукама Вук Перовић.

За мај је најављено отварање пристаништа у Земуну. Надлежни кажу да су успели да најважније доносиоце одлука у земљи увере у значај водног саобраћаја, па је сада у току реализација неколико важних пројеката.

"Њихова укупна вредност је у овом тренутку 205 милиона евра, али са још неколико важних пројеката које планирамо већ до краја ове године, попеће се на близу 400 милиона евра. То је нешто што Република Србија није видела у последњих 30 година", наводи помоћник министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Вељко Ковачевић.

На обали Дунава кроз Србију сместило се једанаест градова, сваки посебан на свој начин.

"Тако да смо радили на подизању свести локалних самоуправа, туристичких организација, јер свака има своје специфичне карактеристике по којима може не само да привуче туристе, већ и да их задржи", рекла је Татјана Страхињић Николић из Програма за развој УН.

Циљ пројекта "Пробуди Дунав" је да се у наредних шест година број наутичких туриста у Србији удвостручи.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи