За реконструкцију Палате САНУ шест милиона евра

Премијерка Ана Брнабић истакла је приликом посете Палати Српске академије наука и уметности да је Влада издвојила шест милиона евра за комплетну реконструкцију тог здања, заједно са пројектовањем.

Ана Брнабић је, након обиласка Аудиовизуелног архива и центра за дигитализацију и Библиотеке САНУ, као и разговора са председником САНУ академиком Владимиром Костићем и члановима Извршног одбора истакла да реконструкција те зграде, која има приближно 10.000 квадратних метара, представља веома комплексан пројекат.

"Ићи ћемо у комплетну реконструкцију зграде која је јако важна за нашу прошлост, а ако смо паметни, биће још важнија за нашу будућност", поручила је Брнабићева и нагласила да је важно да Архив и Библиотека САНУ буду урађени по највишим светским стандардима, како рукописи које чува Академија не би даље пропадали.

Премијерка је истакла да Српска академија наука и уметности има културно-историјску баштину од непроцењевог значаја и вредности за српски народ, културу и државу, саопштила је Влада Србије.

"Договорили смо се да морамо нешто да урадимо да бисмо то чували на систематски начин и како би се са још више поштовања посветили чувању блага нашег народа", рекла је Брнабићева.

Објаснила је да је у овом тренутку у изради пројектни задатак како би се расписао тендер за реконструкцију Палате САНУ, при чему је изразила очекивање да ће се то десити ускоро.

Премијерка је констатовала да Аудиовизуелни архив и центар за дигитализацију поседују најсавременију опрему и подсетила на то да је Влада уложила приближно два милиона евра у сређивање простора и куповину опреме.

"То ништа не би значило без огромног рада, знања и преданости људи из САНУ који стоје иза тог пројекта", нагласила је премијерка и додала да је то важно да бисмо сачували нашу културну баштину од пропадања.

Према њеним речима, то је значајно због тога да бисмо преписе Вука Стефановића Караџића, Милутина Миланковића и Карађорђа могли путем дигитализације да поделимо са студентима, ученицима, пензионерима, али и са другим земљама и народима широм света.

Председник САНУ Владимир Костић навео је да се ради "о културним добрима нулте вредности".

"Док нисам дошао у академију нисам знао да папир оболева од бактеријских инфекција, да зелени, да жути, да нестају рукописи једног Јована Цвијића полако пред нашим очима, не схватајући да нестајањем тих рукописа нестају читави светови на које смо поносни, а прилично небрижни кад треба да да их сачувамо", рекао је Костић.

Палату САНУ су, поред премијерке, посетили и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић и директор Канцеларије за јавна улагања Марко Благојевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво