Када извршитељи покуцају на врата

Грађани се често жале да јавни извршитељи нису ни покушали да им уруче решење о извршењу, већ да су га одмах окачили на огласну таблу суда и да их чак ни о томе нису обавестили. Извршитељи то негирају и тврде да поштују процедуру. Колико садашњи начин доставе решења оставља могућност за злоупотребе?

Да морају да се иселе из стана, да ће им бити заплењене ствари, неки грађани, кажу, сазнали су тек када им је јавни извршитељ покуцао на врата. Извршитељи уверавају у супротно и тврде да грађани често избегавају да приме решење о извршењу и да им остављају обавештење да ће га наћи на огласној табли суда.

"Услед ових притисака јавности, конкретно се прибегава фотографисању. Постоји неко мишљење суда да не треба фотографисати судске радње, радње извршења, без одобрења председника суда, уствари то пише у Закону, али не можемо игнорисати друштвена дешавања, друштвени притисак", каже Александар Вуловић, јавни извршитељ.

И адвокати указују на то да јавни извршитељи много чешће не поштују процедуру уручења решења, него што грађани избегавају да га приме.

"Могућност злоупотреба од стране грађана је сведена на минимум, ако одбију пријем због тога што се решење може истаћи на огласној табли суда. У пракси се показало да је злоупотреба од стране јавних извршитеља значајно већа. Врло ретко се одлучују за доставу препорученом пошиљком и немају доказ о томе да је покушана достава препорученом пошиљком", каже адвокат Владимир Пријовић.

Када не знају да је решење о извршењу на огласној табли суда и зато пропусте рок за приговор или жалбу, грађани чак могу да изгубе имовину, каже адвокат. Саветује шта да покушају.

"Постоји могућност стављања предлога за враћање у пређашње стање због пропуштања рока за изјављивање правног лека, али та могућност не постоји уколико је реч о доношењу решења на основу извршне исправе и то је оно што је проблем. Ако причамо о могућности за стављање захтева за отклањање неправилности, некад се ти пропусти отклоне у поступку контроле неправилности, међутим, то је ипак ослањање на срећу", каже Пријовић.

Само на срећу, чини се, могу да се ослоне тзв. трећа лица да ће пре пописа и заплене знати да је њихова имовина предмет извршења. Тек када су је посетили ненајављени гости, наша саговорница сазнала је да њен стан предмет извrшења због парнице претходних власника.

"Ми смо доручковали, рано јутро неко је позвонио на врата. Били су то извршитељи који су имали налог за исељење, да испразне стан од лица и ствари. Тај стан сада припада неком другом. Покажем мој уговор, како може, ја имам уговор о купопродаји, све, а они кажу да је то раскинуто на суду, да то више није наше", каже Татјана Аничић, треће лице у извршном поступку.

Има примера и да станодавац не зна да ће му запленити имовину због дуга његовог подстанара, који је пријављен на тој адреси, све док се извршитељи не појаве. Тај проблем уочио је и Савет за борбу против корупције, а и многи други стручњаци су сагласни да треће лице Законом мора бити боље заштићено и да начин доставе решења о извршењу треба изменити. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара