Лончар о Телетону: Хајде да се удружимо и купимо апарат за магнетну резонанцу

Уочи Телетона који се одржава сутра у 21 час, у оквиру РТС-ове кампање "Рак је излечив", министар Златибор Лончар позвао је све да се удруже како би се прикупио новац за куповину новог апарата за магнетну резонанцу у Клиничком центру Србије.

Министар здравља Златибор Лончар похвалио је то што је РТС организовао Телетон, чији је циљ да се прикупи новац за апарат за магнетну резонанцу, који ће бити поклоњен Клиничком центру Србије.

"Хајде сутра заједно да скупимо тај новац, да имамо још једну магнетну резонанцу, да помогнемо људима да се болест што пре дијагностикује и излечимо их", рекао је Лончар.

Указао је на то да, и када постоји вишак у државној каси, он мора равноправно да се распореди.

"Неко хоће да буду повећане плате, морате да уложите да не прокишњава, да замените прозоре, да обновите зграде, да узмете нову опрему, да купимо нове апарате...", навео је Лончар.

Министар је говорио и о новим законима из области здравства, за које каже да доносе "много тога".

"Најбитније је да ће без оверене здравствене књижице пацијенти моћи да се палијативно збрињавају, моћи ће и скрининг програм без здравствене књижице или вакцинација", рекао је Лончар.

Објаснио је да се то односи на ретке и најтеже, малигне болести, те да ће посебна комисија одлучивати о томе ко испуњава услове.

На коментар новинарке да се то не односи на оболеле од аутизма, Лончар је рекао да и ово што је урађено није "пало са неба", те да кошта милионе.

Говорећи о обавезном скринингу, за који ће грађани морати да плате део трошкова за лечење – уколико се не одазову позиву, Лончар је рекао да се између живота и смрти увек бира живот.

"Да л' ће то некоме да се свиди или неће... Желимо да живите и да ваша породица буде уз вас и да друштво буде што здравије", поручио је грађанима.

Нагласио је да је преко акције бесплатних прегледа 200.000 људи прегледано.

"Њих 379 је одмах задржано на лечењу јер је откривена болест, а 9.066 њих отишло је на додатну дијагностику и имају све шансе да буду излечени. Да смо само једног пацијента спасили био би успех, а не стотине и хиљаде људи", поручио је министар.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 02. апр 2019, 07:28) - Ljiljana [нерегистровани]

Osnovni resurs

Lepo je sto se ulaze u zgrade i opremu ali se ne pominje da u tim zgradama i sa tom opremom vec sada nema ko da radi a u buducnosti ce biti jos gore.Najvredniji resurs u zdravstvu su kvalifikovani i motivisani kadrovi kojih je sve manje a za taj problem. Vlast ne nudi i nema rešenje.Bez kadrova nema zdravstva

(уторак, 02. апр 2019, 03:55) - Dragan S [нерегистровани]

Raduje me ovaj predlog

Ovaj predlog me raduje i podrzavam ga, ali nesme ostati samo na tome vec se moramo potruditi da mnoge predloge i akcije sprovedemo i u delo .

(уторак, 02. апр 2019, 01:24) - anonymous [нерегистровани]

imamo dovoljno novca

ali se novac daje na nebitne stvari. Umesto fontana, jarbola i drugih kozmetičkih nepotrepština, novac prvenstveno nameniti obolelima i bolnicama.