Ко је склонио изложбу o НАТО бомбардовању из Културног центра у Паризу

Изложба слика поводом 20 година од почетка НАТО бомбардовања уклоњена је из Културног центра Србије у Паризу по наредби директора Радослава Павловића због посете официра НАТО-а, тврди координаторка за односе са медијима у тој установи Наташа Пејин. Само дан касније, слике су враћене на зидове.

Наташа Пејин је на свом Фејсбук профилу написала да јој је директор Радослав Павловић пренео да је налог да се уклоне слике Владимира Величковића и Биљане Вилимон, постављене 23. марта, стигао из наше амбасаде у Паризу.

Цитирала је директорове речи о разлогу за уклањање изложбе – "да официрима НАТО-а не било непријатно" на пријему који је требало да буде организован 25. марта у 18 часова.

Реч је о изложби "Србија 1999. године – 20 година после – док су падале бомбе", а један од аутора, Биљана Вилимон, потврдила је за Блиц да су слике скинуте после само два дана од отварања изложбе. О томе сведоче и фотографије из Центра које је Пејинова поставила на свом профилу на Фејсбуку.

Међутим, још није утврђено ко је наложио да се поставка уклони и који су разлози за то.

Пејинова тврди да су платна Биљане Вилимон уролована, као и документарне фотографије које су део изложбе, а да је слика Владе Величковића остала у приземљу галерије.

Пејинова је написала да је у уторак, по доласку на посао, затекла празне зидове и да се срела са Павловићем, који је појаснио да ће у Центру бити одржан пријем и да је из српске амбасаде у Паризу добио налог да се слике скину.

"Рекла сам му: Ви, Лале Павловићу, учествујете у страшној срамоти и понижењу Србије и српских жртава и треба да вас је срамота. Одбијам да учествујем у овоме, а што се коктела тиче, у оваквим условима, ни чашу хладне воде нећу изнети никоме. Отишао је без речи", написала је Пејинова.

Како тврди, пред почетак коктела из галерије су уклоњени сви каталози о изложби јер, како каже, није смело "ништа од тога да се види у сали".

"Одбила сам да на било који начин учествујем у тој срамоти у Српском културном центру, где се понижава Србија, уметници који излажу и жртве бомбардовања 1999, а да као врхунац понижења то сами Срби организију! Напустила сам канцеларију пре доласка званица", написала је Пејинова.

Сликарка Биљана Вилимон рекла је за Блиц да је о уклањању поставке нико званично није обавестио и да је сазнала посредно.

"Све то показује да смо потпуно без самопоштовања. Не знам да ли је идеја била да се поштеде они који су учествовали у бомбардовању, а ми што смо га преживели, нема ни везе. Све ми то изгледа потпуно сумануто. Уосталом, не знам шта има да се крије јер се нама бомбардовање десило", рекла је Вилимонова и додала да не зна ко је дошао на идеју да уклони платна.

Појаснила је да је власник поставке Историјски музеј Србије, у коме је била изложена прошле године са идејом да гостује по Европи и свету и да се јавност упозна са дешавањима током бомбардовања 1999. године.

Културни центар Србије у Паризу ради по програму Министарства културе, a само користи просторије Министарства спољних послова, односно дипломатско-конзуларног представништва Србије у Француској, речено је Танjугу у Министарству спољних послова поводом ситуације у вези са изложбом.

Министар иностраних послова Ивица Дачић издао је налог амбасади Србије у Француској да се цео случај испита, речено је Танjугу у министарству.

Како се додаје, више информација о том случају може се очекивати сутра.

број коментара 22 Пошаљи коментар
(среда, 27. мар 2019, 23:55) - anonymous [нерегистровани]

Pa najviše zbog tog NATOvca je izložbu i trebalo postaviti!

Ovo je stvarno kao da bombardujemo sami sebe! Taj čovek daje sebi za pravo da krije istinu od zločinaca.

(среда, 27. мар 2019, 23:37) - Dile [нерегистровани]

Ponovo bombardovanje

Ovo je gore i od bombardovanja.

(среда, 27. мар 2019, 21:18) - anonymous [нерегистровани]

Реаговати

Министарство спољних послова одмах да реагује и да смени са функције оне који су одговорни за овај скандал.Чуј непријатно им је.

(среда, 27. мар 2019, 20:45) - Горан [нерегистровани]

Откази, оставке

Сви који су на било који начин упетљани у ову срамоту МОРАЈУ да добију отказ. Без поговора!!!!

(среда, 27. мар 2019, 19:52) - Pera Kumanovac [нерегистровани]

Izlozba

Ko god je uklonio slike sram ga bilo!!Oficirima NATOa treba stalno prikazivati slike da bi znali kakve zlocine su pravili.Hvala

(среда, 27. мар 2019, 19:14) - anonymous [нерегистровани]

Istina

Ne moze se sakriti, ma koliko neko bio bahat. Treba NATO/u stalno pokazivati da su zlocinci i kukavice ma ko ih pita da li to vole, zlocini ne zastarevaju, znaju sta su cinili.

(среда, 27. мар 2019, 19:13) - anonymous Lala [нерегистровани]

Kolko vidim,

Da NATO zlikovcima nebi presela ( još i to ) gozba morali da uklone dokaze .

(среда, 27. мар 2019, 17:53) - Nenad Milovanovic [нерегистровани]

Ko je uklonio izložbu slika povodom NATO bombardovanja SRJ?

Pod hitno sprovesti javnu istragu i identifikovati nalogdavca. Po zakljucku traziti odmah ostavku. Za ovakav cin nema olaksavajucih okolnosti. Slava svim palim zrtvama i borcima protiv NATO agresije!

(среда, 27. мар 2019, 17:39) - anonymous [нерегистровани]

bas oni?!

Ako sam dobro procitao tekst, "da se ne bi NATO oficiri uznemirili prilikpm posete", a bas oni treba da vide sta su uradili.

(среда, 27. мар 2019, 17:13) - Stefan [нерегистровани]

jedni

Jedni su umirali ni krivi ni duzni dok su drugi umirali ostavljajuci svoje porodice da bi branili zemlju. A ovi ne smeju slike da pokazu?

Xocu da se svi koji predstavljaju Srbiju u Francuskoj vrate lepo kuci i da vise nikada ne napuste zemlju o trosak drzave. Sta mene zanima kako se oficiri NATOa osecaju pa neka vide malo istine ioanko im mozak ispiraju da su oni tu da ocuvaju mir!