Сеча шуме у Бечмену, губитак или корист

После житеља Дубоког код Обреновца, и житељи сурчинског насеља Бечмен забринути су и незадовољни због убрзане сече вековне храстове шуме. У предузећу "Србијашуме" кажу да имају десетогодишње планове, а стручњаци тврде да је седам до осам година потребно да изникне нова храстова шума.

За неког пустош, за друге домаћинско газдовање. "Србијашуме" секу и храстову шуму Гибавац у атару сурчинског села Бечмен. Стара је и простире се на чак 220 хектара. Исечено је 14, али седам хектара поред пута разочарало је и узнемирило мештане целог краја. Извиђачи је најбоље познају.

"Ове је био пут који је био проходан, али са стране није могло да се уђе, шикара, неодржавано скроз - чињеница. Било је стабала која су била сува", каже за РТС председник МЗ Бечмен Дејан Славковић.

Мештанин Бечмена Љубомир Бошковић сматра да је ситуација могла другачије да се реши и да се нека стабла сачувају.

Међутим, инжењерка ЈП "Србијашуме" Адиба Џудовић најављује да ће пошумљавање почети у јесен, сетвом семана храста лужњака.

"Следеће године, негде с пролећа, добићемо младу састојину храста лужњака који ће нићи сигурно густо као четка, а затим ће се издиференцирати јединке које су најквалитетније и највиталније", наводи Џудовићева.

Објашњава да је шума у Бечмену сазрела, закоровила и да није могла више да се обнавља. На исеченим и сложеним трупцима показује канале која је направила буба штеточине.

Такво стабло је ослабило и губи на значају и у природном и у комерцијалном смислу, па се за нови храст мора засадити нови жир.

"Не бисмо много добили уколико бисмо крчили коров, просто она стабла која остају на површини, што је недовољан број стабала, она праве неки склоп, а младе биљке које ничу не трпе засену одозго. Не можемо посматрати шуму као засебно стабло, ово није парковска површина", напомиње Џудовићева.

Ипак, председник МЗ Бечмен сматра да стабла која су била здрава није требало сећи.

Заштита од дима из термоелектране

Шума је, објашњава Љубомир Бошковић, имала и заштитну функцију.

"Ми се налазимо, као мештани села Бечмен, на директној линији димњака ТЕ 'Никола Тесла' у Обреновцу, тако да је ово била једна одлична заштита", каже Бошковић

Мештани овог равничарског краја страхују да губе шуму, ионако ретку у целом војвођанском атару, а потребне су десетине година да се храстови вину у небо.

У компанији, међутим, кажу да имају стратегију и одобрене десетогодишње планове сече и обнове које инспектори строго надзиру. Дође моменат када од шуме имате већи губитак него корист.

Џудовићева наглашава и да ништа од дрвних асортимента не сме да изађе из шуме док не буде обележено, жигосано и пропраћено одговарајућом документацијом.

И заиста, на деблима шумски чекић, али и бар код. До сече, гајење шуме је наука и показују нам две парцеле у Бојчинској, истина, заштићеној шуми.

Седам-осам година је потребно да изникне будућа храстова шума. Преко пута је двогодишњи засад у ниском растињу ништа се још не назире.

Плашимо се да ћемо због пелета и обичног огрева изгубити шуме или због захуктале израде намештаја. О шумокрадицама да не говоримо, или тако распрострањеној сечи бадњака и јелки за велике празнике.

И док многи тврде да је шуме потребно проредити, оставити нешто док не никне нова, надлежни кажу да је ово дуг, али једини пут до нове шуме.

На крају, као и на почетку - катастрофа или знање - како за кога.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се