Деманти информација у чланку "Теслин народ креће у освајање света"

"Теслина Научна Фондација" реаговала је на чланак "'Теслин народ' креће у освајање света", који је објављен на РТС-у.

Поводом текста који је објављен 27. јануара ове године, Теслина Научна Фондација (ТНФ) наводи да је "дубоко разочарана" да група младих и предузимљивих, која као и ова фондација заступа интересе Србије и повезује матицу и дијаспору – користи бренд "Теслин народ" и рекламира се под њим без консултације и договора са њима.

"Они кажу – Тесла је морао да оде у Америку да би направио велики успех, ми то не морамо захваљујући његовом примеру... и да је 'из тог примера' настала њихова идеја о бренду 'Тесла народ'", указује се у саопштењу.

Међутим, поручују да, ако је "Теслин народ" српски бренд, то је захваљујући Теслиној Научној Фондацији која ради и на Тесла платформи и умрежавању са појединцима и организацијама широм света.

Истичу да су сви људи који раде на пројектима ове фондације широм света волонтери и да то раде из љубави према лику и делу Николе Тесле.

"Подсећамо, Никола Тесла је рекао: 'Није ми жао што су крали моје идеје, већ што нису имали своје'. Ако је ова група успешних и талентованих људи – онда је било за очекивати да направи и свој оригинални бренд, а не да користе наш. Верујемо да су наш рад они 'запазили' и да је управо тако настао 'њихов бренд'", пише у саопштењу.

Напомињу да је добро то што млади људи покрећу пројекте за који ће унапредити Србију, те да фондација, као српско-америчка организација, подржава сличне иницијативе.

Подсећају да је ТНФ непрофитна организација и једна од најактивнијих организација српске дијапоре која се бави ликом и делом Николе Тесле.

Додају да су под именом "Теслин народ" организовали бројне конференције, а да су медаљама и новчићима награђивани људи из целог света који се баве Теслом и Теслиним радом, као и заслужни Срби који припадају Теслином српском народу.

"Људи као што су Метју Инман, који је спасио једину Теслину лабораторију на свету од рушења, донирајући огромну своту новца, амерички конгресмен Тед По, тенисер Новак Ђоковић, само су неки од стотина људи који су примили медаљу 'Теслин Народ' од Теслине Научне Фондације", наводи се у саопштењу.

Као један од најзначајнијих пројеката издвајају "200 година Срба у Америци" из 2014. године, када је и зачета идеја да се започне пројекат "Тесла народ", документарни филм и серијал о значајним Србима у Америци.

Подсећају и да у Београду сваке године организују сусрете "Дан дијаспоре-Теслин народ", да се тај назив налази на свим њиховим промо-материјалима, као и да под тим именом имају и Фејсбук странице и веб домене.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво