Вукосављевић: Обазриво у представљању историје

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић рекао је, поводом писања "Политикиног забавника" о Димитрију Љотићу, да основни постулати у представљању историје млађој публици треба да буду "историјски установљене чињенице".

Вукосављевић је рекао да "на жалост или на срећу" није видео текст у Политикином забавнику, али је видео "рефлексије на тај текст".

У представљању историје младој публици требало би да будемо обазриви, истакао је Вукосављевић.

Додао је да би основни постулат требало да буду историјски установљене чињенице и да то буде поштовано са повећаном скрупулозношћу и уз велики опрез и придржавање закључака, које је историја у највећој мери заузела, рекао је Вукосављевић.

Министар је нагласио да било који монохроматски приступ осетљивим историјским темама нужно изазива проблеме.

Додао је да је историја таква да је стално предмет контроверзи и изазова, али у представљању младој публици, они који се тиме баве и који су за то одговорни, па и цело друштво, морају, сматра министар, бити врло обазриви и да се ти ставови заснивају на историјским чињеницама.

"Нема неспорних историјских чињеница, али постоје претежно неспорне чињенице и мислим да би их се ваљало придржавати када је реч о тумачењу наше врло деликатне историје. Очигледно овде имамо један невесео пример", рекао је Вукосављевић.

Упитан да ли је задовољан својим радом, министар је рекао да је, лично, задовољан својим радом, али да оцену о томе треба да да јавност.

"Нисам ја у позицији да оцењујем свој рад, већ културна јавност и они који бирају министре. Лично сам задовољан, али то је субјективна процена", рекао је Вукосављевић новинарима на отварању изложбе "Престолонаследник Александар Карађорђевић и стварање Југословенске државе" у Архиву Југославије.

Упитан да ли је та изложба последњи догађај коме присуствује као министар, Вукосављевић је рекао да он нија адреса за та питања и да ни са ким није разговарао о реконструкцији Владе.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(понедељак, 21. јан 2019, 18:58) - Sloboda narodu! [нерегистровани]

Sa fašizmom nema kompromisa!

Ljotić je bio fašista.

(понедељак, 21. јан 2019, 18:18) - MR [нерегистровани]

vladika Nikolaj

Procitajte govor Vladike Nikolaja nad odrom Dimitrija Ljotica.

(понедељак, 21. јан 2019, 18:15) - Vlajko [нерегистровани]

Nesporno

Ljotić je bio fašista i po sačuvanim podacima Nedićeve vlade i po podacima kraljevske vojske u otadžbini i četničke komande u Beogradu koja je imala uvid u rad Dimitrija i njegove policije.

(понедељак, 21. јан 2019, 17:20) - Sloboda narodu! [нерегистровани]

Sa fašizmom nema kompromisa!

Ljotić je bio fašista.

(понедељак, 21. јан 2019, 17:10) - anonymous [нерегистровани]

Потпуно се слажем са прва два коментара

Али управо зато сматарам да таквим деликатним и дискутабилним темама уопште није место у часопису као што је "Политикин Забавник."
Тачно је да не постоје историјски утврђене чињенице, јер свака је историја само(!) лично виђење њеног аутора, ма колико он био стручан и признат - али зато постоје статистички и фактографски утврђене чињенице. На основу тога постоје интерпретације историјских догађаја које нико суштински не оспорава (у датом тренутку) и које се сасвим оправдано сматрају неутралним.
То већ одговара за часописе који претендују да буду или имају статус - забавно - образовног карактера.
Насупрот томе, за дискутабилне историјске теме које су предмет живе актуелне полемике, дакле за такве теме постоји одговарајућа штампа.

(понедељак, 21. јан 2019, 16:28) - anonymous [нерегистровани]

@Cinjenice

Материјални и писани извори (а да нису само извештаји, већ и слике, па и архиве), догађаји и подаци из којих добијамо информације о њима и тек кад се све то усклади, добија се исправна истинита верзија... Историја није банална наука, и захтева доста пажње, али и знања. Проблем је када сви крену њоме да се баве - и то не они који знају, него они који изводе закључке без поткованости знањем или злонамерно. Тада настаје лажирање историје.

(понедељак, 21. јан 2019, 15:58) - anonymous [нерегистровани]

Како доћи до истине.

Без сучељавања мишљења не може се доћи до праве историјске истине. Наравно за то су неопходни материјални докази. У том смислу, неопходно је отворити тајна документа ОЗНЕ, УДБЕ, архиве НОП-а и ЈВуО.

(понедељак, 21. јан 2019, 15:12) - anonymous [нерегистровани]

Cinjenica

Sta je to istorijski ustanovljena cinjenica danas? Neko sedne i bukvalno napise novu, svoju verziju istorije i da li je to onda istorijska cinjenica.
Sta su parametri i proces da bi se ustanovila prava od lazne istorijske cinjenice?