Вукосављевић: Обазриво у представљању историје

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић рекао је, поводом писања "Политикиног забавника" о Димитрију Љотићу, да основни постулати у представљању историје млађој публици треба да буду "историјски установљене чињенице".

Вукосављевић је рекао да "на жалост или на срећу" није видео текст у Политикином забавнику, али је видео "рефлексије на тај текст".

У представљању историје младој публици требало би да будемо обазриви, истакао је Вукосављевић.

Додао је да би основни постулат требало да буду историјски установљене чињенице и да то буде поштовано са повећаном скрупулозношћу и уз велики опрез и придржавање закључака, које је историја у највећој мери заузела, рекао је Вукосављевић.

Министар је нагласио да било који монохроматски приступ осетљивим историјским темама нужно изазива проблеме.

Додао је да је историја таква да је стално предмет контроверзи и изазова, али у представљању младој публици, они који се тиме баве и који су за то одговорни, па и цело друштво, морају, сматра министар, бити врло обазриви и да се ти ставови заснивају на историјским чињеницама.

"Нема неспорних историјских чињеница, али постоје претежно неспорне чињенице и мислим да би их се ваљало придржавати када је реч о тумачењу наше врло деликатне историје. Очигледно овде имамо један невесео пример", рекао је Вукосављевић.

Упитан да ли је задовољан својим радом, министар је рекао да је, лично, задовољан својим радом, али да оцену о томе треба да да јавност.

"Нисам ја у позицији да оцењујем свој рад, већ културна јавност и они који бирају министре. Лично сам задовољан, али то је субјективна процена", рекао је Вукосављевић новинарима на отварању изложбе "Престолонаследник Александар Карађорђевић и стварање Југословенске државе" у Архиву Југославије.

Упитан да ли је та изложба последњи догађај коме присуствује као министар, Вукосављевић је рекао да он нија адреса за та питања и да ни са ким није разговарао о реконструкцији Владе.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво