Бујошевић: РТС покушава да очува нормалност Србије

РТС и ове године најгледанија телевизија у Србији и један од 17 јавних медијских сервиса у Европи који је најгледанији у својој земљи, каже генерални директор РТС-а Драган Бујошевић. Следеће године очекује се око 130 премијерних епизода серијског програма, најавио је Бујошевић.

Драган Бујошевић је у интервјуу за Дневник истакао да је РТС најгледанија телевизија у целом региону, и да је гледанији него што су јавни сервиси у Румунији, Бугарској, Грчкој, Албанији, Словенији, Хрватској, БиХ, Црној Гори, Македонији и Мађарској.

"Прошле године смо имали 277 дана као најгледанија телевизија", подсетио је Бујошевић, истичући да је тај резултат остварен и поред тога што РТС има свој научни, образовни и културни програм, што нема ниједна друга телвизија.

Наводи да је РТС једина телевизија која има веома високе стандарде и која покушава да очува вредности друштва и нормалност Србије.

"Једина смо телевизија која никога не мрзи, која никоме не прети, која се не иживљава на било коме", каже Бујошевић.

Говорећи о финансијама, директор РТС-а је рекао да ће предстојећа година бити више него стабилна.

"Мислим да смо ми већ сада 'бетонирали' нашу финансијску стабилност", каже Бујошевић и додаје да је 2014. године РТС имао губитак од 18 милиона евра, дуг према банкама од 18 милиона као и дуг према добављачима око 30 милиона.

Финансијска консолидација РТС-а

Како наводи, од 2015. фирма сваке године има добит, а од 2017. године, после више од деценије, РТС је фирма која по завршном рачуну има готовину на свом рачуну.

"Вратили смо око 10 милиона евра банкарских кредита и вратићемо наредне године још око осам, девет милиона и остаћемо као фирма која више нема ниједан банкарски кредит", каже Бујошевић. 

Истиче и да је дуг према добављачима апсолутно смањен и да то значи да сада уговор који РТС потпише са неким служи као гаранција банци да се добије кредит.

"Мислим да ћемо наредне године суштински остати без дугова. Остаће нам само дуг према Влади Републике Србије", рекао је Бујошевић.

Сматра да је све што је урађено у финансијама и у програму основ да се повећају плате у фирми.

"То не можемо да урадимо мимо закона, наравно. Али, плате у РТС-у су мање него што су у Београду. Просек плата је негде 52.000 динара, у Београду је око 62.000", рекао је Бујошевић и додао да се нада да ће моћи да се повећају плате, истичући да прво мора да се направи договор са синдикатима.

Генерални директор РТС-а каже да консолидација РТС-а не би била постигнута без стабилног финансирања које је омогућила Влада Републике Србије.

"Мислим да ћемо наредне године имати и онај други део који се тражи у закону, а то је довољно финансирање РТС-а. Биће, мислим, у наредној години сасвим довољно пара за РТС", рекао је Бујошевић.

Следеће године око 130 премијерних епизода 

Када је реч о серијском програму, ова годинама почела је "Немањићима", а завршила се "Коренима" и серијом "Јутро ће променити све".

Бујошевић најављује да ће наредне године бити око 130 премијерних епизода серијског програма.

"Ако све буде у реду, негде у децембру ћемо сваки дан имати премијеру неке серије", рекао је и објаснио да ће од понедељка до петка бити приказиване серије Синише Павића.

Како је истакао, "тек ће се онда из Европске федерације јавних медијских сервиса чудити како РТС са тако мала новца прави тако много програма".

Генерални директор РТС-а захвалио је свим гледаоцима РТС-а на поверењу.

"Желим свима да буду здрави и весели, све остало је претеривање", поручио је Бујошевић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво