Изложба "Србија-Русија, Југославија-СССР" на Калемегдану

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић отворио је на Савском шеталишту на Калемегдану изложбу "Србија-Русија, Југославија-СССР" посвећену 180. годишњици успостављања дипломатских односа између Русије и Србије.

Владан Вукосављевић је подсетио да оба народа, руски и српски, доживљавају међусобни однос не само као пртијатељски, него осећају међусобну упућеност сродника и да обични људи из оба народа полазе од тог позитивног доживљаја, чије је упориште у историјском искуству које је на изложби уверљиво документовано.

Министар је приметио да документи, представљени на изложби, показују да је помоћ велике Русије била готово непрекидна, а свакако одсудна у неким критичким тренуцима српске историје.

"Раздобље када је српски народ, након вековних отпора и трпљења, чинио прве кораке ка обнови своје државности и народне слободе, јесте раздобље које бројним документима описује ова изложба, у причи о томе како је велики заштитник балканских хришћана у реалним политичким околностима утицао на динамику и смер српског ослободилачког подухвата и о томе каква су била очекивања српских предводника од свога великог заштитника", констатовао је Вукосављевић.

Посебно занимљив и опомињући сегмент изложбе, према његовим речима, чини приказ периода "када Русија није била Русија него је била Совјетски Савез, а када Србија није била Србија него је уложила свој државни идентитет у промашени пројекат Југославије".

"Када су се и Русија и Србија вратиле себи, међусобни односи изнова су почели да попримају пуну меру разумавања, наклоности и поверења. Као и раније у историји, када је Русији било тешко, Србији је било теже него иначе. То је и давнасње и скорашње искуство, а тога искуства треба да будемо свесни у чему нам документовано помаже и ова изложба", рекао је Вукосављевић.

Амбасадор Русије Александар Чепурин подсетио је да је обележавање 180. годишњице успостављања дипломатских односа између Русије и Србије почело током посете Србији министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова.

"Није то било лаких 180 година, али су те године биле у знаку нашег пријатељства и братства. Понекад су била врло тешка времена, али смо преживели и преживећемо и даље. Историја нам даје више сјајних примера руско-српског пријатељства", рекао је Чепурин, додавши да ће потврда тог пријатељства бити и посета председника Русије Владимира Путина Србији у јануару.

Директор Архива Југославије др Милан Терзић рекао је да је поставка на Калемегдану само део изложбе која је претходно била представљена у тој установи као резултат заједничке сарадње са Архивом Београда и Амбасадом Русије.

"Дипломатски односи Србије и Русије протежу се кроз два века и они су пролазили кроз различите мене зависно од међународних околности, а осећање припадности православљу и словенству је било основа и камен темељац у односима два народа и две државе", рекао је Терзић.

Изложба, чији су аутори др Алексеј Тимофејев, др Горан Милорадовић и др Александар Животић, приказује архивску грађу (документа и фотографије) која датира од 1838. године

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво