Строжи услови за одлазак у пензију од 1. јануара

Од 1. јануара, жене ће радити пола године дуже, за оба пола помера се и доња старосна граница за превремено пензионисање. Из Пензијског фонда најављују да ће због пријема захтева радити следеће суботе, а у понедељак, 31. децембра, до 18 часова.

На шалтерима за сада је без гужви, углавном има жена које користе прилику да са 62 године оду у пензију. Међу њима је и Злата Поповић, која каже да је овога пута добро прошла, али да са померањима у закону, досад није било тако.

"Камо среће да сам отишла пре годину или две кад сам у истој години у року од три дана испуњавала 35 година стажа и 60 живота. Међутим, закон се променио и морала сам да останем да радим још", каже Злата Поповић.

Од 1. јанура, поједини услови за пензионисање пооштравају се за шест до осам месеци.

Жене ће у пензију са 62 и по године. Ако желе у превремену, уз казнене поене, неће моћи пре 57. рођендана и 38 и по година стажа. Једина измена која се тиче мушкараца је повећање старости за превремену пензију на 57 година и осам месеци живота. 

За оне који могу у пензију пре нових правила, важно је да радни однос прекину дан пре предаје захтева.

"Да би се остварило право по условима из 2018, неопходно је да осигурање, односно радно ангажовање, престане најкасније са 30. децембром, како би они могли да поднесу захтев 31. како би обезбедили право на старосну пензију", каже Владимир Станковић из Фонда ПИО.

Висина пензија

За будуће и садашње пензионере, чија су примања до 34.000 динара, важи Уредба Владе о исплати пет одсто додатка на пензију. Првобитно, надлежни су то најављивали као повишицу која ће ући у основицу пензије.

"Да смо повећали пензије трајно, урушили би систем јер би дали само одређеном броју пензионера, то је противуставно, ми не желимо да кршимо закон и Устав, и начин да помогнемо најугроженијима је до то буде привременог карактера", каже министар за рад, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Уредбом је обезбеђено да се пензије и током следеће године исплаћују на нивоу октобарске.

"За сада је тако, уколико у међувремену не буде неког повећања, тако да сви они који искачу из овог лимита, неће бити обухваћени овим", каже Ђорђевић.

За пензије до 26.000 динара, додатак је пет одсто. За оне до 34.000, пет одсто увећања је резултат укидања умањења пензија и додатка.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи