Виши суд у Београду оптужује Матића за притисак на судије

Виши суд у Београду поново је осудио изјаве председника Комисије за истраживање убистава новинара Верана Матића у којима коментарише поступање судског већа у случају за убиство Славка Ћурувије, као и раније пресуде тог већа.

Матић је у више наврата у сусрет завршници суђења и изрицању првостепене пресуде окривљенима за убиство Ћурувије изнео коментар на рад суда.

У саопштењу суда, који је реаговао и пре десетак дана сличним поводом, наводи се да није допуштено да се критикују, нити коментаришу одлуке суда у кривичним поступцима који нису правноснажно окончани.

Матић је у ТВ емисији "360 степени" навео "да судско веће води цео процес тако као да жели да ослободи оптужене у овом случају", а затим, уз коментарисање донетих одлука о доказима у поступку који није правноснажно окончан, закључио "да постоји намера да се, пре него што се заврши суђење, одлука већ донесе".

Такође је, како подсећа Виши суд у саопштењу, Матић навео и да је недопустиво и много већи проблем за наше друштво и судство што је исто веће ослободило "Луку Бојовића, Станка Суботића и судију Јакшића итд", уз оцену да је судско веће тим одлукама компромитовано.

Виши суд је упозорио да се оваквим изјавама и ТВ прилозима унапред прејудицира кривица окривљених, који се осуђују без спроведеног кривичног поступка, чиме се непосредно утиче на судско веће и врши недопуштени притисак на судије, које, како наводи Суд, одлуке доносе искључиво на основу изведених доказа и утврђених чињеница у поступку, а не на основу очекивања јавности и очекивања Комисије за истраживање убистава новинара.

Суд такође подсећа да је Уставом и Закоником о кривичном поступку прописана обавеза државних и других органа и организација, средстава јавног обавештавања, удружења и јавних личности да се придржавају претпоставке невиности и да својим јавним изјавама о окривљеном, кривичном делу и поступку не повређују права окривљеног.

У складу са одредбама Устава и Закона о судијама, судија не може бити позван на одговорност за изражено мишљење или гласање приликом доношења судске одлуке, осим ако се ради о кривичном делу кршења закона од стране судије, каже се у саопштењу.

Због тога је Виши суд је апеловао да се судије због донетих одлука не позивају на одговорност, јер се тиме ствара утисак у јавности да су оне одговорне због донетих одлука и другачијих правних ставова виших судских инстанци.

"Непримерено и неодговорно је да се у једној телевизијској емисији расправљају и оцењују докази у кривичном поступку који је у току и коментаришу одлуке о укидању притвора, о издвајању доказа и остале одлуке које су, сигнали да судско веће ''унапред ослобађа окривљене", наводи Виши суд.

Суд је такође поново апеловао на уреднике и новинаре који прате рад правосуђа и Комисију за истраживање убистава, у чије име иступа новинар Веран Матић, да убудуће са посебном пажњом приступају приликом извештавања и давања изјава о кривичним поступцима који нису правноснажно окончани.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво