Прекинуто детињство – дечји рад и малолетнички бракови у Србији

Србија би почетком наредне године требало да добије Закон о правима детета. Њиме ће први пут бити прописано шта се све сматра угрожавањем дечјих права и ко ће и како за то одговарати. Најважније одредбе односе се на насиље над децом, радну злоупотребу и ускраћивање права на детињство, речено је на седници Савета за права детета.

Дете које дуже од два сата ради тешке физичке послове изложено је најгорим облицима дечјег рада, каже министарка задужена за демографију и популациону политику и председница Савета за права детета Славица Ђукић Дејановић.

Нагласила је да најгори облици дечјег рада постоје, а да породица није ни свесна тога, да се родитељи поносе да је њихово дете вредно и радно.

"Дешава се да деца не иду у школу јер су пристигли пољопривредни послови. Родитељи се поносе што је њихово дете радно, а и деца то не доживљавају на начин који није у складу са међународним стандардима и у најбољем интересу деце", нагласила је Дејановићева пред почетак пете седнице Савета за права детета.

Појашњава да је у Србији индекс прекинутог детињства и даље веома висок, а један од разлога за то су малолетничке трудноће и малолетнички бракови.

Најважније је, додаје, да се земља суочи са проблемом, а међународна оцена из 2017. године каже да је Србија направила добар корак на плану детекције проблема и да је остварила "значајан напредак".

"Када су у питању најгори облици дечјег рада заједнички ради више служби – полиција, центри за социјални рад, инспекцијске службе", појаснила је Дејановићева.

У сусрет 20. новембру, Светском дану детета, завршен је текст нацрта Закона о правима детета и заштитнику права детета, где је у самом тексту укључени међународни стандарди, али али и специфичности Србије.

Акција "Плаво за свако дете" 

Светски дан детета обележава се под слоганом "Плаво за свако дете" и тог дана у плавој боји биће осветљени поједини објекти у Београду – Палата Албанија, Скупштина Србије, нови мост на Ади, фонтана на Славији.

Министарство грађиванарства, саобраћаја и инфраструктуре и Коридори Србије придружиће се акцији и осветлити мост "Врла" на Коридодору 10 у плаво.

Министарка Зорана Михајловић каже да се развијеност једне земље мери привредом и економијом, али и правима детета.

Нагласила је да Кооординационо тело за родну равноправност ради са Уницефом на пројекту борбе против насиља над децом, посебно када су у питању девојчице, Роми.

"Боримо се против раних бракова, поготово у ромским породицама. У општој популацији број раних бракова је 6,5 одсто и пада, али расте у ромској популацији", рекла је Михајловићева.

Савет за права детета формиран је 16. маја 2002. године као саветодавно тело Владе Србије са задатком да иницира и прати спровођење мера у области здравства, образовања, културе и социјалних питања, а које се односе на децу и младе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво