Нада за најтеже пацијенте, од данас ради икс-нож

Србија добија најсавреминији апарат за борбу против тумора икс-нож. Тај важан апарат који је недостајао српском здравству налази се у Центру за онколошку радиохирургију у Клиничком центру Србије.

Првој интервенцији биће подвргнута пацијенткиња стара 68 година и обавиће је проф.др Даница Грујичић, начелница Неуроонколошког центра КЦС-а.

Професорка Грујичић је за РТС рекла да је реч о изузетно прецизном апарату који омогућава зрачење тешко приступачних тумора. 

Уз прецизност од неколико делова милиметра, икс-нож се користи за третирање тумора које је сувише ризично или немогуће одстранити стандардним хируршким интервенцијма, објаснила је Грујичићева.

"Оно што је разлика од гама-ножа јесте да се не даје иста доза зрачења једнократно, већ се ради фракционисано. Оно што се раније радило месец дана, сада се завршава за пет дана", рекла је Даница Грујичић. 

Директор КЦС-а Милика Ашанин рекао је да се ради о инвестицији вредној 792 милиона динара која ће омогућити бесплатно лечење у Србији, с обзиром да су до сада пацијенти о свом трошку или о трошку Републичког фонда здравственог осигурања упућивани на лечење у Турску које је појединачно коштало од седам до 15.000, па и до 20.000 евра.

У Онколошком радио-хируршком центру КЦС ће, како је најавио Ашанин, радити 30 лекара, радиолога и других стручњака, који су се обучавали у Енглеској и Швајцарској.

"Направили смо сјајан тим", рекао је Ашанин.

У Србији до сада овакав начин радиотерапије није спровођен, тако да ће се набавком оваквог апарата значајно побољшати квалитет радиотерапије, посебно за оне пацијенте чији примарни тумор није већи од пет центиметара.

Нова зграда се простире на 700 квадратних метара, а у њој ће бити икс-нож, као и сва пратећа опрема.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара