Метро и "БГ воз" као окосница превоза у Београду

Одборници Скупштине града Београда усвојили су одлуку о оснивању јавно-комуналног предузећа "Београдски метро и воз". За изградњу метроа заинтресовани су Французи, Кинези и Руси. Значајнији помак може се очекивати већ крајем године.

Београдски метро је прича која се "прича" последњих 70 година. Крајем 70-их и почетком 80-их година 20. века чак је и започета изградња, која је обустављена због недостатка средстава, због непогодног тла, као и због ратова деведесетих и економских санкција.

Сада је прави час да се ова инвестиција и започне, сматрају одборници Града Београда.

"Реч је о послу вредном више од три милијарде евра, од чега ће само изградња прве линије метроа коштати скоро 1,3 милијарде евра. Планиране су две линије метроа – прва од Жаркова и Железника до Миријева, а друга од Земуна до Устаничке улице, с тим што ће један крак друге линије ићи према улици Јурија Гагарина. Прва линија ће бити дуга 22 километра, а друга 20, километра", каже заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Пралелно са линијма метроа шириће се и градска  железница. Метро и "Београд воз" морају да чине хомогену целину.

Тренутно имамо две линије "БГ воза", али је у плану линија која треба да повеже Сурчин и Аеродром "Никола Тесла", и она која би повезала Жарково и Карабурму. Осим тога, планиране су и трасе за Лазаревац и Младеновац.

"Оног часа када повежемо Лазаревац и Младеновац са Београдом, у смислу да људи који ту живе сваких 10, 15 минута имају воз којим могу доћи до центра Београда, онда можемо да кажемо да су они равноправни грађани Београда", закључио је Весић.

Линије "БГ воза" и две линије метроа чиниће "кичму" градског превоза у будућности.

План је да се растерети центар града, изградњом новог моста преко Аде Хује, тунелом који ће спојити савску и дунавску падину, новим савским мостом и тунелом кроз Топчидер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара