Обележена годишњица Церске битке, шетња до Текериша за историју и сећање

Прва и једна од најзначајнијих победа српске војске у Првом светском рату и ове године обележена је, између осталог, традиционалним Церским маршом. Код Спомен-комплекса у Текеришу одржана је државна церемонија, а до тамо ће пешице стићи дуга колона поштовалаца традиције и историје.

Поводом годишњице Церске битке, која представља једну од најзначајнијих победа српске војске у Првом светском рату, јутрос је почео традиционални "Церски марш".

Код Спомен комплекса у Текеришу одржана је државна церемонија, коју је предводио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић. 

"Данас се од нас не тражи као давне 1914. година да херојском смрћу исписујемо славне странице српске историје, али је потребно да поседујемо свест да ће наш живот и рад бити уграђени у будућност Србије. Како будемо поштовали сами себе, тако ће нас поштовати и други", рекао је, између осталог, министар Ђорђевић.

Како је рекао, слободољубивост српског народа дуго је била трн у оку Беча, а аустроугарска нетрпељивост према суверенистичкој политици мале Србије временом се таложила и прерасла у мржњу незапамћених размера.

"У августу 1914. године, у директном судару са војницима првог позива Церске ударне групе, српска војска је дословно разбила бројно и технички надмоћног противника, а незаробљене остатке Поћорекове неславне армије натерала на панични бег преко реке Дрине", рекао је Ђорђевић, а саопштило Министарство.

Тај херојски догађај, подвукао је, упамћен је и забележен у српским песмама и кинематографији, и изучава се као део редовног градива на војним академијама широм света.

Истакао је да најсветлији пример јунаштва и херојства нису пружили ни официри ни генерали, већ шеснаестогодишњи Станислав Сташко Сондермајер, најмлађи српски војник који је погинуо у Церској бици.

Током церемоније положени су венци и одата почаст, а биће одржан пригодан уметнички програм.

Организатор државне церемоније је Влада Републике Србије - Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Церска битка, који се одиграла током августа 1914. године, представља једну од најзначајнијих и највећих победа Српске војске у читавом току Првог светског рата. То је, истовремено, и блистав пример тактички добро осмишљене и остварене војне операције.

Остваривши победу у знаменитој Церској бици припадници Српске војске предвођени генералом Степом Степановићем пружили су пример безмерне храбрости и патриотизма који је остао уткан у колективну свест нације све до наших дана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво