Формално образовање није довољно, траже се и вештине

Послодавци код запослених не траже више само дипломе, већ и познавање страних језика и поседовање информационо-комуникационих вештина. Национална служба за запошљавање организује широм Србије обуке за оне са ниским квалификацијама. Незапосленост је пала на испод 600.000.

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић је рекао да је незапосленост пала испод 600.000. Тренутно је без посла на евиденцији 594.100 лица.

Када су у питању они са високим образовањем, најлакше до посла могу инжењери електронике и електротехнике, лекари са специјализацијама, професори математике, физике, страних језика. Лако до посла могу и фармацеути и биохемичари.

На тржишту рада потребни су и они који у рукама имају занат – кувари, заваривачи, они који су завршили школе које омогућавају неговање старих лица, медицинске сестре.

Траже се и вештине. "Обавезно је познавање страног језика, енглеског или немачког, информационо-комуникационе вештине, лиценце и стручни испити. За возаче се траже виши степени категорија. Људи треба да знају – формално образовање није довољно, потребно је стално усавршавање вештина", рекао је Мартиновић гостујући у Дневнику РТС-а.

Трећина незапослених је неквалификована или има ниске квалификације, истиче директор Националне службе за запошљавање и указује да је повећан буџет за обуке.

Први пут су предвиђене и специјалистичке обуке у области информационо-комуникационих технологија. Ових дана биће расписан јавни позив, а укључиће се до 1.500 особа.

"Обуке обухватају целу земљу и све филијале. У зависности од врсте, обуке трају три месеца, сложеније за информационе технологије до шест месеци", навео је Мартиновић.

Када су у питању сезонски послови, већа је тражња у области пољопривреде, грађевинарства, угоститељства, туризма, трговине. Мартиновић указује, међутим, да треба смањити запошљавање у сивој зони која је у пољопривреди доминантна.

"Дошло је време да послодавци подижу ниво запошљавања и нуде боље услове рада и бољу зараду. Имамо ситуацију на тржишту рада да послодавци често не могу да задовоље потребе за одређеним категоријама и да зато морају да подигну квалитет запошљавања", рекао је Мартиновић.

Сама чињеница да број незапослених пада говори о већој тражњи за свим профилима.

"Ми смо пре годину дана објавили да је незапосленост испод 700.000, почетком 2012. смо имали и скоро 800.000 људи без посла. Сада је већа привредна активност и шансе за запошљавање", закључио је Мартиновић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се