Ружић: Грађанима 200.000 пута није затражен документ

Од почетка размене података преко еЗУП-а (Закона о општем управном поступку), администрације у градовима и општинама одговориле су на више од 200.000 упита. То практично значи да 200.000 пута нисмо тражили од грађана да доносе уверења и изводе, већ смо те податке прибавили сами, рекао је Бранко Ружић.

Министар за јавну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић је у изјави Танјугу навео да апликацији еЗУП сада може да приступи 129 општина и градова и 16 градских општина града Београда.

Подсетио је да је обавезна размена података из службене евиденције започета усвајањем новог Закона о општем управном поступку (ЗУП) у фебруару 2016. године.

Она је подразумевала размену (поштом, куриром, лично...) података, информација или докумената које управа већ у својим базама поседује, а до тада је њих у виду извода, уверења или потврда тражила од грађана.

"Паралелно са применом новог закона, Министарство је радило на апликацији еЗУП, путем које би се ти исти подаци размењивали електронским путем", истиче министар Ружић.

Данас на еЗУП-у овлашћени службеници имају могућност размене података из осам база - матичних књига, МУП, Пореске управе, Фонда ПИО, Националне службе за запошљавање, Централног регистра обавезног социјалног осигурања, Републичког геодетског завода, а од недавно и Министарства правде.

"У овом тренутку апликацији могу да приступе 129 општина и градова и 16 градских општина града Београда", каже Ружић и наводи да су од почетка размене података преко еЗУП-а администрације у градовима и општинама одговориле на више од 200.000 упита грађана, односно странака.

Министар истиче да је право свих грађана да траже да по новом Закону податке из ових осам база службеници сами прибаве за потребе завршавања процедура и истовремено и обавеза запослених да примењују Закон о општем управном поступку у корист грађана Србије.

"Нови закон и нова апликација донели су не само уштеде за грађане, већ ће и олакшати рад нама у управи. То је важно с аспекта оптимизације управе којој тежимо да са мање постигнемо више", рекао је Ружић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи