Јубилеј Института "Винча"

Поводом обележавања 70 година рада Института за нуклеарне науке "Винча", премијерка Ана Брнабић изјавила је да Влада Србије нуди сву помоћ том Институту да Србија оствари своје потенцијале, како би се у будућности такмичила са најбољима у Европи. Председница Скупштине Србије Маја Гојковић рекла је да је стварање просперитетног простора за живот и рад младих, образованих људи приоритетни задатак.

Ана Брнабић је рекла да "Винча" треба да буде стуб развоја Србије. 

"Требаће нам ваша помоћ, али знамд а имате потенцијал и да мало фали да имамо другачију Србију, Србију будућности која неће размишљати о томе да се такмичи са земљама у региону него са најбољима у Европи. Наша одговорност је да то урадимо данас", рекла је премијерка. 

Она је позвала привреду да сарађује са научним Институтима, наводећи да оне фирме које су сарађивале са "Винчом" добиле многа међународна признања, између осталог, и од финансијских институција. 

"Вама ћу понудити сву своју подршку, бићу вам на располагању дан и ноћ да заједно радимо и да нарапвимо од Србије оно за шта има потенцијал", поручила је Брнабићева. 

Премијерка, која је попут председнице парламента Маје Гојковић, данас добила плакету "Винче" истакла је да јој је част да добије плакету од једне од водећих институција у земљу, те да се поноси што је председница владе земље која има "Винчу". 

"Желим да честитам 70 година рада, који је био успесан и под најтежим оконоситма. Наставили сте да промовисете науку и најбоље врендости насег друштва, као и да промовишете Србију и Србија вам много дугује због свега", рекла је Брнабићева. 

Каже да јој је веома важно што "Винча" даје добар пример сарадње науке и привреде, јер не постоји успешно друштво без јаке науке. 

"Винча ту копчу није изгубила", рекла је Брнабићева. 

Гојковић: Нема модернизације друштва без науке 

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић рекла је да је стварање просперитетног простора за живот и рад младих, образованих људи приоритетни задатак.

"Нема модернизације друштва без ослањања на образовање и науку. Наш задатак је да обезбедимо темеље развоја читавог нашег друштва и државе заснованог на знању", рекла је председница парламента.

Без тога, рекла је, Србија неће моћи да се динамично развија и ухвати корак са најразвијенијим земљама.

Истакла је да је посебан изазов који захтева пажњу државе останак младих, образованих људи, посебно научника, јер смо сведоци да се "одлив мозгова" не зауставља ни самим уласком у ЕУ.

Гојковићева је поручила да је улагање у образовање и науку најбоља инвестиција и предуслов даљег напретка и развоја Србије.

Институт "Винча" је био и остао најзначајнија научна иснтитуција, која захваљујући својим научним радом и резултатима предсавља понос Србије, навела је Гојковићева.

"Данас, када говоримо о почецима рада Института, тешко је навести све успехе, радове и пројекте, сва истраживања која су нашла примену у нашим животима, а требало би нам још више времена да споменемо сва имена истраживача и начника, који су својим радом и посећеношћу поставили темеље те научне куће", рекла је Гојковићева.

Подсетила је да је први рачунар направљен у Винчи и да је Југославија тада била једна од ретких земаља која је самостално направила нуекларни реактор, што је уписало Винчу на посебну страницу светске научне историје.

"Ова престижна институција и данас је наш прозор у будућност", поручила је председница парламента и додала да је лично имала прилику да се увери да је Институт данас савремена кућа знања, која иде у корак са светом.

"Посебно нас чини поносним што је у Винчи у току пројекат, који финансира ЕУ, а у оквиру којег наши научници, заједно са партнерима из Француске, Велике Британије и Аустрије, раде на испитивању материјала под екстремним условима, који улазе у конструкцију космичких летелица", рекла је Гојковићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи