Отвoрен нови гранични прелаз између Србије и Мађарске код Сомбора

Министри Ивица Дачић и Петер Сијарто отворили су нови гранични прелаз између Србије и Мађарске, Растина–Бaчсентђерђ. Нови гранични прелаз радиће сваког дана 7–19 часова, а предвиђен је само за путнички саобраћај.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић и мађарски министар спољних послова и спољне трговине Петер Сијарто свечано су пресекли врпцу на граници и поручили да ће нови прелаз олакшати живот локалном становништву.

Сијарто је рекао да је ово осми гранични прелаз између Србије и Мађарске и да је заједничка граница дуга 164 километра.

Како је навео, локално становништво до сада је морало да пређе око 50 километара да би прешли границу, а сада ће им требати неколико минута вожње да пређу из једног места у друго.

Сијарто је најавио да ће ове године почети радови на још једном прелазу, Рабе–Киберхазе, који би догодине требало да буде отворен.

Односи Србије и Мађарске никад нису били бољи, приметио је Сијарто, наводећи да је између Србије и Мађарске било у историји конфликата и периода напетости, али да су направљени компромиси и предузети политички ризици, те да су владе две земље увиделе да је боље да имамо заједничке успехе, него да трошимо снагу на расправе.

"Плод заједничке успешне приче је и данашње отварање новог граничног прелаза", уверен је Сијарто.

Додао је да је држава дужна да брани своје границе и гарантује безбедност својих грађана, оценивши неприхватљивим став да нелегалан прелазак границе није у супротности с прописима.

"Мађарска граница може да се пређе само по прописима и илегалне уласке увек ћемо сматрати преступом, а полиција ће све те људе вратити и сузбити сваки покушај да се граница пређе илегално. Нећемо дозволити да неко не поштује мађарске и међународне прописе, кажњаваћемо илегалне преласке и сматраћемо да је то против суверенитета Мађарске", поручио је Сијарто.

Истовремено, поручио је и да Мађарска гради нове прелазе, попут оног који је данас отворен, и то за људе који са поштеним намерама и по прописима прелазе из земље у земљу.

Дачић је истакао да отварање новог прелаза показује визију и одлучност Србије и Мађарске да заједно делују у интересу грађана, те да даје нови подстицај развоју политичких, економских, културних, а пре свега пријатељских веза Србије и Мађарске.

Овакав вид повезивања, подвукао је Дачић, посебно доприноси приближавању народа и привреда и нови прелаз отвориће могућности за даљи развој сарадње на обострану корист.

Дачић се сагласио с оценом Сијарта да су билатерални односи Србије и Мађарске достигли историјски врхунац, истакавши посебно подршку Мађарске на путу Србије ка ЕУ и додајући да Србија трпи притиске и чини огроман напор како би заузела своје "заслужено место у заједници европских народа".

Шеф српске дипломатије је рекао и да су показатељ чврстих односа између две земље редовне седница две владе, али и унапређење положаја националних мањина.

"Важно је истаћи да постоји опредељење две државе да заједничким напорима обезбеде побољшање и унапређење положаја српске националне мањине у Мађарској и мађарске националне мањине у Србији", рекао је Дачић, те додао да Србија остаје доследна у томе да је темељ успешне спољне политике постојање и стално унапређивање квалитетних и свестраних добросуседских односа, испуњених међусобним уважавањем.

Нови гранични прелаз радиће сваког дана 7–19 сати, а предвиђен је само за путнички саобраћај.

Дачић је данас изјавио и да је Петер Сијарто тренутно највећи Србин у међународним односима, јер толико гласно, снажно и храбро у тешким тренуцима брани Србију. 

Пре отварања прелаза, двојица министара су се састала у мађарском месту Гара.

Тема разговора било је даље унапређење билатералних односа, а састанку је присуствовао и председник војвођанске Скупштине Иштван Пастор.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се