Писмо Оливере Зекић директору РТС-а

Чланица Савета РЕМ-а Оливера Зекић констатовала је да је РТС практично данас потврдио оно што су она и стручна служба РЕМ-а установили пре неколико недеља, а то је да је Горан Весић у предизборном Упитнику "био гласнији у студију, а тиши на ТВ екранима". Писмо Оливере Зекић преносимо у целости.

Поштовани господине Бујошевићу,

Поводом саопштења ЈМУ РТС-а "РТС није смањивао тон Весићу", имам потребу да Вам се поново обратим са закључком да је доста времена, и доста стручњака било потребно да РТС установи апсолутно исто што и стручна служба РЕМ-а и ја, пре неколико недеља – Горан Весић је био гласнији у студију, а тиши на тв екранима.

Могли бисмо сада надугачко и нашироко да расправљамо о детаљима: ко је у емисији одређивао колико ко треба да говори и када треба да буде прекидан, и зашто је појачани Ђилас имао 756 секунди да говори, а Весић 375; да ли се тон спушта свима, када сви у исто време говоре (што се најчешће дешавало); по ком распореду, у ком сценарију емисије је одређено ко се убацује, а ко говори, у тренуцима када водитељка не води емисији, него и сама учествује у расправи... али, пошто нам је закључак исти – да Горан Весић јесте био утишаван – мислим да све то можемо да оставимо за неку другу прилику, у којој ће РТС свима, унапред, представити правила својих дебатних емисија и начин на који ће учесници бити третирани, то јест, колико ће времена свако од њих имати да се чује.

До тада, молим само да престане параноја – никада нисам поменула да је "стишавање" Весића био "налог руководства РТС", него сам то руководство само питала зашто се то десило. И одговорили су ми да јесте био стишаван.

Мислим да је овакав, заједнички закључак, одличан повод да РТС крене у посао успостављања јаснијих правила, после којих неће бити потребни ни време, ни стручњаци, да се одговори на проста питања.

Хвала,

Регулаторно тело за електронске медије

Члан Савета

Оливера Зекић

Зекићева је и 3. марта упутила писмо Драгану Бујошевићу у којем је навела да је Служба за надзор и анализу РЕМ-а установила да је током емисије Упитник од 1. марта режија смањивала звук док је Горан Весић покушавао да говори. 

Одговор генералног директора РТС-а Оливери Зекић на данашње писмо можете прочитати овде

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво