Писмо Оливере Зекић директору РТС-а

Чланица Савета РЕМ-а Оливера Зекић констатовала је да је РТС практично данас потврдио оно што су она и стручна служба РЕМ-а установили пре неколико недеља, а то је да је Горан Весић у предизборном Упитнику "био гласнији у студију, а тиши на ТВ екранима". Писмо Оливере Зекић преносимо у целости.

Поштовани господине Бујошевићу,

Поводом саопштења ЈМУ РТС-а "РТС није смањивао тон Весићу", имам потребу да Вам се поново обратим са закључком да је доста времена, и доста стручњака било потребно да РТС установи апсолутно исто што и стручна служба РЕМ-а и ја, пре неколико недеља – Горан Весић је био гласнији у студију, а тиши на тв екранима.

Могли бисмо сада надугачко и нашироко да расправљамо о детаљима: ко је у емисији одређивао колико ко треба да говори и када треба да буде прекидан, и зашто је појачани Ђилас имао 756 секунди да говори, а Весић 375; да ли се тон спушта свима, када сви у исто време говоре (што се најчешће дешавало); по ком распореду, у ком сценарију емисије је одређено ко се убацује, а ко говори, у тренуцима када водитељка не води емисији, него и сама учествује у расправи... али, пошто нам је закључак исти – да Горан Весић јесте био утишаван – мислим да све то можемо да оставимо за неку другу прилику, у којој ће РТС свима, унапред, представити правила својих дебатних емисија и начин на који ће учесници бити третирани, то јест, колико ће времена свако од њих имати да се чује.

До тада, молим само да престане параноја – никада нисам поменула да је "стишавање" Весића био "налог руководства РТС", него сам то руководство само питала зашто се то десило. И одговорили су ми да јесте био стишаван.

Мислим да је овакав, заједнички закључак, одличан повод да РТС крене у посао успостављања јаснијих правила, после којих неће бити потребни ни време, ни стручњаци, да се одговори на проста питања.

Хвала,

Регулаторно тело за електронске медије

Члан Савета

Оливера Зекић

Зекићева је и 3. марта упутила писмо Драгану Бујошевићу у којем је навела да је Служба за надзор и анализу РЕМ-а установила да је током емисије Упитник од 1. марта режија смањивала звук док је Горан Весић покушавао да говори. 

Одговор генералног директора РТС-а Оливери Зекић на данашње писмо можете прочитати овде

број коментара 8 Пошаљи коментар
(петак, 16. мар 2018, 19:31) - Zorica [нерегистровани]

Писмо Оливере Зекић директору РТС-а

Vreme je najbolji parametar .

(петак, 16. мар 2018, 18:20) - Emilija [нерегистровани]

Ocigledno

Za pocetak, ne osporavati ocigledne stvari.

(петак, 16. мар 2018, 18:03) - anonymous [нерегистровани]

Da li je ili nije ?

Ali bi izgleda bilo dobro da se na celo RTS-a dovede "prikladna" licnost i onda bi bilo sve u redu ? Da ode "zuti Bujke",a da dodje neki iz "onih" redova.

(петак, 16. мар 2018, 17:53) - Gane [нерегистровани]

Lepo

E sada da vidimo sta ce da kazu ovi iz opozicije, koji su stalno tvrdili da mediji favorizuju vladajucu stranku. Sada je RTS njih favorizovao, sta ce Djilas, Jankovic, Tadic, Sapic da preduzmu povodom tog.

(петак, 16. мар 2018, 15:01) - anonymous [нерегистровани]

stišavanje

Gospodina Vesića utišati je prosto nemoguće, gledao sam emisiju čovek je pričao 70% emisije sa ili bez prava reči.

(петак, 16. мар 2018, 14:55) - Urke [нерегистровани]

Galama

Prosto pitanje zasto se to desilo.Odmah velika galama i povika.

(петак, 16. мар 2018, 14:37) - anonymous [нерегистровани]

gsd

Da vidimo kakao će da odgovori druga strana.

(петак, 16. мар 2018, 14:35) - gigo [нерегистровани]

neki.lik71@gmail.com

Ice sve po zakonu ako se utvrdi da je bilo namerno utisavanje za vreme emisije.