РТС није смањивао тон Весићу

Три стручњака са Катедре за снимање и дизајн звука Факултета драмских уметности у Београду, ванредни професори др Зоран Максимовић и Никола Кокотовић и доцент Дино Долничар, после анализе две емисије "Упитник", од 27. фебруара и 1. марта закључили су да су оне "у потпуности у складу са техничким стандардима европске уније емитера EBU R128".

РТС је затражио мишљење стручњака пошто су у јавности изнете тврдње да је по налогу руководства РТС-а намерно снижен тон Горану Весићу, представнику Српске напредне странке у емисији "Упитник" емитованој 1. марта.

Овај налаз се подудара са анализом коју је урадио стручни тим РТС-а.

РТС је тражио и анализу РЕМ-а, али је није добио.

Проблем у овој врсти дебатних емисија настаје када више учесника у дискусији говори истовремено. Тада је технички немогуће да јачина звука сваког саговорника буде једнака. Увек се најбоље чују говорник коме је дата реч и водитељ.

Када говоре водитељ или један од учесника у дебати, упадице осталих се "додају до максимално могућег техничког нивоа звука", како би се разумело оно што говори онај коме је дата реч, а не онај који упада у реч.

Када учесник који нема реч хоће да надјача онога коме је дата реч постиже супротан резултат, он је акустично гласнији само у студију, али у преносу постаје тиши него када говори уобичајеном јачином гласа.

Анализа РТС-а показује да није било разлике у третману гостију емисије, а тај налаз потврђују и стручњаци Катедре за звук, који закључују и да је емисија од 1. марта (Извештај РТС-а) "уобличена технички прецизније и усклађеније у односу на емисију 'Упитник' од 27. фебруара (Извештај РТС-а)".

број коментара 33 Пошаљи коментар
(субота, 17. мар 2018, 09:03) - anonymous [нерегистровани]

da da

argumetacija na nivou kao pre "bombardovanja"

(петак, 16. мар 2018, 20:05) - miroslav [нерегистровани]

podrška

podrška RTS-u..
ne treba dozvoiti kameleonima da da manipulišu sa gradjanima.

(петак, 16. мар 2018, 19:26) - anonymous [нерегистровани]

Rudi

A sad ste gotovi,ako gazda kaze da je bilo ne smete da mu protivurecite
jer on uvek ima pravo!

(петак, 16. мар 2018, 16:23) - anonymous [нерегистровани]

Ulica je čudo

Očigledno, da je, većina političara rasla bez majke , pa nije imao ko da ih vaspita da kad neko govori,bar, sačekaju da završi misao.....

(петак, 16. мар 2018, 16:11) - anonymous [нерегистровани]

Kao u skupstinu

U svim emisijma u kojima ucestvuju politicari, treba uvesti pravila iz skupstine. U skupstini je mikrofon ukljucen samo onom kome je predsednica dala rec i njen mikrofon. Znaci da u debatma treba biti ukljuce mikrofon voditelju i onome kome je on-ona dao rec. U skupstini je mikrofon ukljucen samo onom kome je predsednica skupstsine dala rec i njen mikrofon. Znaci da u debatama treba biti ukljucen mikrofon voditelju-ki, i onom kome je ona dala rec

(петак, 16. мар 2018, 15:46) - Драган [нерегистровани]

а јел

А јел има снимак, пада сви чујемо дал је утишаван или није?

(петак, 16. мар 2018, 14:43) - anonymous [нерегистровани]

Ljubitelj lika i dela

Razumem da su Vesićevi navijači nezadovoljni stručnim nalazom eksperata, jer su navijači. Kao i svi navijači i ovi su neobjektivni, nerazumni, vulgarni i nasilni. Mene zanima kada će predsednik Vučić kao objektivan, kulturan i neko ko je predsednik svih gradjana da izadje sa javnim saopštenjem i izvini se, prvo RTS tehnici, a onda i svim gradjanima koje je uznemirio izjavom da u RTS-u rade neki zlonamerni ili nestručni ljudi, te da će u RTS dovoditi neke svoje tonce,...

(петак, 16. мар 2018, 14:31) - anonymodfus [нерегистровани]

fd

Posle svega je tesko da vam neko poveruje u toa

(петак, 16. мар 2018, 14:16) - anonymous [нерегистровани]

Ja bih pustio

Ja bih pustio da svi vicu sto vise i da se nista ne razume od onoga sto govore. I kada ne upadaju jedan drugom u rec, ili ih ne razumem, ili mi inteligencija brani da prihvatim to sto cujem. Sve bajkovito, nama sve gore. Narod ionako vise ne slusa sta govore. Jedan mali deo glasa po savesti, onaj veliki po automatizmu, vec znaju i na sledecim izborima za koga ce glasati. Daleko smo mi od demokratije, a veoma smo blizu demagogije, poltronizma i autokratije.

(петак, 16. мар 2018, 14:07) - anonymous [нерегистровани]

mozda

Ova tema je jako diskutabilna, RTS je dao svoje saopstenje, u koje gradjani mogu i ne moraju da poveruju.