Шта се Кинезима свиђа у Србији?

Читав свет се последњих година бори за кинеске туристе, па тако и Србија. Снажна кампања на том огромном тржишту даје добре резултате. Пре пет година имали смо само 3.000 кинеских туриста, док их је ове било чак 50.000.

На кинеској телевизији је ове године емитовано 65 репортажа о Србији, а било је и више од хиљаду објава на дигиталним медијима.

Док су ранијих година Кинези обилазили нашу земљу у оквиру балканске туре, сада је све више захтева за обилазак само Србије у трајању од седам дана.

"Кинези су врло захвално тржиште. Битно им је да се поштује све оно што у програму пише. Воле много да фотографишу, допада им се наша природа. Често коментаришу да их наша села подсећају на кинеска и да се овде осећају као код куће", истиче Ирена Чаликјан из Туристичке агенције САБРА.

Олга Балетић из Туристичке организације Србије указује да старији Кинези воле да обиђу све оно што их подсећа на стару Југославију, пре свега Музеј Југославије, затим да иду "путевима Валтера" и сличне туре.

"Оно што је за њих врло интересантно, а вероватно потиче од комуникације са госпођом Чен, амбасадором српског туризма у Кини, јесте Деспот Стефан Лазаревић, дакле Београд, Калемегдан и све оно што је сама историја Србије", рекла је Балетићева.

Београд се ове године представио на два кинеска сајма туризма, у Шангају и Пекингу.

"На оба сајма смо понели признања, једно за презентацију, друго за најпопуларнију дестинацију. То много говори о томе колико је интересовање Кинеза за Београд, али и за читав овај регион", каже директор Туристичке организације Београда Миодраг Поповић.

Србија али и читава Европа немају довољно туристичких водича на кинеском језику. Агенти предлажу да држава субвенционише студије кинеског језика уз обавезу да свршени студенти део радног века проведу као туристички водичи.

"То је оно о чему разговарамо са надлежним министарством и очекујемо да наредних година направимо један план не само када је реч о кинеским туристима, већ ево сада и растућим иранским туристима, дакле свим дефицитарним језицима са тржишта са којих нам долази велики број гостију", наводи Александар Сеничић, директор Јуте.

Од прошле године туристичка сигнализација у Београду је и на кинеском језику.

Укидање виза и успостављање директне линије Београд–Пекинг, Србији је обезбедило лидерску позицију у региону када је реч о кинеским туристима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво