Нелегална производња дувана у Мачви јавна тајна

Дуван може да се узгаја само уз уговорену производњу и на тачно утврђеним површинама. Тако каже закон, на који су изгледа заборавили многи у Мачви где су у пет села општине Богатић откривена и уништена 32 хектара нелегалног засада.

На црном тржишту упућени кажу да је зарада на резаном дувану готово већа од шверца наркотика. У заједничкој акцији министарстава пољопривреде, полиције и правде у првих десет месеци ове године у мачванском крају заплењено је нелегалног дувана и цигарета вредних више од 30 милиона динара. Снимање из ваздуха, мерење катарских парцела и контрола уговора наставља се и наредне године.

Седамдесет ари уништено, на два хектара дуван чека бербу – тако је у августу изгледала парцела у селу Узвеће после инспекцијске контроле. Мерење њива настављено је до краја бербе, а сезона дувана у Мачви завршена је раније на 25 парцела. Засаде су произвођачи проширивали од 30 ари до четири хектара. Само један власник није имао уговорену производњу.

"Сви произвођачи су након утврђивања неправилности сами уништили своје усеве дувана и то механичким путем, тако да фитосанитарна инспекција није имала проблема да ангажује треће лице", каже Мирослав Алексић, фитосанитарни инспектор.

Да се дуван у Мачви нелегално и гаји и продаје знају готово сви али су ретки они који о томе јавно говоре. Проширивање засада правдају нижом ценом него у Војводини, лошом годином, мањим приносима, квалитетом и зарадом.

"Радим 12 хектара дувана, производим око четири вагона сувог. То што ће свака њива бити снимана мени и правим произвођачима иде у прилог, ја сам против црног тржишта", каже Мирослав Мићић из Белотића.

Његов земљак Јовица Јосиповић није задовољан ценом дувана и истиче да би било добро када би држава кроз премије или регресирање нафте и ђубрива помогла да се дође до боље цене. 

Произвођачи у Мачви кажу да је просечна уговорена цена дувана ове године била од 250 до 260 динара по килограму. На нелегалном тржишту дуван се у листу откупљивао од три до пет евра а резан продавао за око 13 евра. На црном тржишту зарада по килограму резаног дувана од 1.000 до 1.500 динара.

Од почетка године полиција је запленила готово 77 тона дувана у листу и две и по тоне резаног. Одузето је и 11 ручно прављених машина за резање такозваних сечки, пет преса и толико дигиталних вага за мерење дувана.

"Припадници ПУ Шабац поднели су  шездесет једну кривичну пријаву против 84 лица, као и 26 прекршајних. Вредност одузете робе већа је од 15 милиона динара", каже Зоран Јевђенић, начелник Полицијске управе Шабац.

Нелегални дуван већином заврши ван граница Србије. Незнатне количине су на пијацама – испод тезги. По прекршајним пријавама казне за произвођаче су пет до 100.000 динара, за шверц дувана закон каже – затвор до пет година и новчана казна до 800.000.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи