Ђукић Дејановић: Нови закон за једнака права свих мајки

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић рекла је за РТС да Закон о финансијској подршци породицама подразумева да се за прво дете издваја већа сума и да је жене са уговорима на одређено или на уговор о привремено-повременим пословима, као и жене са села, изједначио са онима запосленим на неодређено.

Славица Ђукић Дејановић је гостујући у Дневнику РТС-а навела да Закон предвиђа да се за прво дете издваја знатно већа сума, да се продужава период до када деца примају дечји додатак.

"Закон о финансијској подршци породици с децом предвиђа да ће се пролонгирати период права на дечји додатак за све оне ученике који су из различитих разлога, најчешће  здравствених, морали да прекину или касније да почну са средњом школом. До сада је лимит био 19 година а сада је 21 година", наводи Ђукић Дејановићева.

Наводи да Предлог закона предвиђа да се за прво дете издваја знатно већа сума.

"Предлог је да свака породица која добије прво дете добије 100.000 динара", рекла је Ђукић Дејановићева.

Наводи да се Законом о финансијској подршци породицама изједначавају девојке и жене које раде на неодређено, одређено, на уговору о привремено-повременим пословима, као и жене са села, што до сада није био случај.

"Током трудноће биће изједначена права жена које раде на одређено време и за стално. Много жена ради на одређено време и уговором о делу оне до сада нису имале никаква права. Сада се таква жена као и жена са села која је социјано осигурана изједначава са женом која је у сталном радном односу", појаснила је министарка.

Министарка оцењује да је проблем и у усклађивању обавеза – родитељских и радних, и да ту могу да помогну и послодавци.

"Треба им објаснити да млада мајка може да ради од куће, да не стагнира док је на породиљском, наводи Славица Ђукић Дејановић.

Истиче да је Србија суочена са великим бројем малолетничких трудноћа које се заврше прекидима и због тога треба радити на едукацији младих.

Напомиње и да је неотуђиво право сваке жене да одлучи да ли ће и када ће родити.

Наводи да да би Предлог закона о финансијској подршци породицама требало до краја године да уђе у скупштинску процедуру

"Уопште, закон је пронаталитетни. Очекујем и реално је да до краја године уђе у скупштинску процедуру. Закон, тј. његову радну верзију, Влада ће тек разматрати, тек ће тај Предлог закона ићу у Скупштину и биће амандмана, имаћемо до краја године још измена", закључила је Ђукић Дејановићева.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво