Новинарки РТС-а Ани Стаменковић награда "Ђоко Вјештица"

Овогодишњу награду за новинарску хуманост "Ђоко Вјештица" добиле су новинарке Радио-телевизије Србије и листа Политика, Ана Стаменковић и Данијела Давидов Кесар.

Одлуку о додели награде "Ђоко Вјештица" Ани Стаменковић и Данијели Давидов Кесар једногласно је донео жири Удружења новинара Србије.

Награда за новинарску хуманост додељује се за медијске прилоге у штампаним, електронским или онлајн медијима који покрећу и мотивишу појединце и јавност за остваривање хуманих акција и циљева, критикују социјално неодговорно понашање у друштву и подстичу солидарност и узајамност.

Новинарка РТС-а Ана Стаменковић од 2008. године редовно извештава о трансплантацији органа. Од 2010. године ту кампању подржава и редовно прати и новинарка листа Политика Данијела Давидов Кесар.

Осим извештавања, Стаменковићева и Давидов Кесарова организовале су догађаје посвећене тој теми и акције потписивања донорских картица, саопштио је УНС.

"Својим прилозима Ана и Данијела помажу да се руше табуи, превазиђу страхови и отклоне предрасуде које прате тему трансплантације којој су оне уназад годинама посвећене и лично и професионално", пише у предлогу Удружења трансплантираних пацијената и пацијената којима је потребна трансплантација органа "Заједно за нови живот".

У конкуренцији за награду ове године било је 14 предлога, а о добитнику је одлучивао жири у саставу Вељко Пајовић (председник), Миљан Баћовић (дародавац награде), Јовица Павловић, Велимир Перовић и Аница Телесковић.

Награда ће бити уручена у среду, 1. новембра, у 13 сати, у Прес-центру УНС-а. Састоји се од дипломе и новчаног износа од 1.000 евра у динарској противвредности, које од ове године обезбеђује предузеће "Транспортшпед".

Чланови жирија позивају колегинице и колеге и њихове редакције да дужну пажњу посвете покретању акција чији је циљ помоћ угроженима, јачање хуманости и солидарности у друштву.

"Ђоко Вјештица је синоним социјално одговорног односа новинара и медија према 'малом' човеку, чија су права угрожена или који је у стању социјалне потребе за које институције па и друштво често немају разумевања", истиче овогодишњи жири за награду "Ђоко Вјештица".

Жири је додао да негативне последице економских и социјалних промена и немар бирократије траже да новинари и медији свакодневно штите и помажу угрожене.

Награда "Ђоко Вјештица" је установљена 2011. године на иницијативу новинара Милоша Бата Милатовића и власника ресторана "Кумбара" Јовице Павловића, који је новчани део обезбеђивао протеклих шест година. Иницијатива је наишла на подршку УНС-а, који је дао име овој награди и од тада је додељује.

Досадашњи добитници те награде су: Драгољуб Јанојлић, Независне новине Паланачке (2011), Силвија Сламниг, Курир, и Садик Хамидовић, Радио Весеље (2012), Тамара Грујић, ТВ Прва, и Бранко Станковић, РТС (2013), Мирољуб Дугалић, Политика (2014), Стево Лапчевић, Сремске новине (2015) и Велимир Перовић, Блиц (2016).

И Независно удружење новинара Србије доделило је награду "Душан Богавац", за етику и храброст – редакцији Центра за истраживачко новинарство (ЦИНС) и Мрежи за истраживање криминала и корупције (КРИК).

Богавац се осамдесетих година прошлог века бавио проблемом демократизације друштва и тиме како превести СФРЈ из једнопартијског у вишепартијско друштво.

У знак сећања на њега, од 1991. године додељује се новинарска награда која носи његово име.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво