Како ускладити рад и родитељство, држава на потезу

Министарка без портфеља Славица Ђукић Дејановић рекла је за РТС да је услов послодаваца за хуманији однос према радницама које имају малу децу - пореске олакшице и помоћ државе. Читав сет мера које проистичу из Стратегије о подстицању рађања и прнаталитетне политике се дорађују, истакла је Ђукић Дејановић.

Министарство задружено за демографију и популациону политику спровело је истраживање о усклађивању рада и родитељства на узорку од 330 послодаваца. У истраживању је анкетирано 126.000 запослених у привредним друштвима, финансијским институцијама и локалним самоуправама.

Гостујући у Дневнику РТС-а, министарка без портфеља Славица Ђукић Дејановић рекла је да је  истраживање рађено на репрезентативноим узрорк, тестирано је 4.000 упослених и 330 послодаваца и да се дошло до значајних података.

"Усклађивање рада и родитељства заправо и није на неком нивоу не само код нас, али у овом случају у субјектима које смо тестирали - то су финансијски субјекти, јединице локалне самоуправе, запослени у скупштинама општина, у градским већима и у привредним субјектима", рекла је Ђукић Дејановић.   

Истраживање је показало да ни запослени ни послодавци не познају најбоље законске могућности, послодавци у преко две трећине немају ни интересовање да их упознају, нису ничим стимулисани. 

Запослени би волели да се усклади рад и родитељство, радно време. Министарка подсећа да не постоји само фиксно радно време, оно може бити и варијабилно, могућ је рад код куће, као и скраћено радно време - просто у нашој пракси не живи, а значило би бољој родитељској функцији. 

"Оно што смо покушали са послодавцима то је да сазнамо који су модели и идеје да се нешто у њиховом ставу промени. Чињеница је да само родитељ који је уједно и радник и запослен што је безбрижнији - моћи ће да буде квалитетан у послу. С тим се послодавци слажу, али кажу да би држава морала да их стимулише да би били друштвено одговорни и водили рачуна о раднику родитељу, да би неговали родитељство и да би се разликовали од оних који о томе и не размишљају", истиче Ђукић Дејановић.

Како каже, страни инвеститори разумеју моделе друштвене одговорности према родитељима, односно запосленима. Они имају нека предискуства и расположени су о томе да разговарају, истакла је министарка.

"Јуче смо разговарали у ПКС са Чадежом и сарадницима и договорили се да нам послодавци предложе моделе стимулације државе за оне који ће водити рачуна о вртићима, усклађивати радно време рада и родитељства. Надамо се да ћемо у наредним корацима моћи да урадимо нешто више и на плану обавезности", рекла је министарка.

Закон о финансијској подршци породицама који је у завршној фази и који ће се наћи до краја године у Скупштини ће делимично помагати породице па и маме, пре свега децу на један мало другачији начин и са већом сумом новца.

"Али оно што је чињеница је да неће бити новац и није потребно да новац буде једина мера да бисмо стимулисали породицу, да материнство и родитељство буде што је могуће квалитетније и лакше за саме родитеље. У том смислу читав сет мера које проистичу из Стратегије о подстицању рађања и прнаталитетне политике се дорађују", каже Ђукић Дејановић.

Читав тим ће радити допуну постојеће Стратегије и третираће та питања кроз одговоре ћемо сигурно моћи да видимо штра треба да радимо као држава, рекал је министарка.

Говорећи о томе вшта држава може да учини, Ђукић Дејановић каже да послодавци очекују олакшице у порезу, финансијска стимулативна средства да би имали друштвено-одговорно понашање и да им држава омогући медијски простор како би на коректан начин могли да пласирају своје производе и о њима говоре у широј јавности. 

"Најпре ћемо се са привредним субјектима договарати због тога што има позитивних појединачних примера", рекла је Славица Ђукић Дејановић. 

Навела је да ће усклађивање рада и родитељства прво решавати у привредним субјектима, и као позитиван пример навела "Металац" из Горњег Милановца који је направио позитивне помаке, а да очекује да ће то најтеже ићи у државној администрацији.

Упитана за проблеме родитеља који имају децу узраста седам до 10 година и који имају проблем јер нема ко да их чува током летњег распуста, Ђукић Дејановић одговара да је једна од могућности да предшколске институције повећају своје капацитете, приме ту децу, са са повећаним бројем оних који брину о деци.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се