У Главинцима код Јагодине подигнут споменик српском сељаку

У селу Главинци код Јагодине свечано је откривен споменик српском сељаку, јединствен у Србији, који су подигли мештани у знак захвалности селу и старијим генерацијама, а у циљу очувања традиције и сећања како се некад обрађивала њива.

Споменик је дело младог вајара Ивана Марковића из Јагодине. Направљен од бетона али је патиниран у боју бронзе. Приказује мушкарца који у једној руци носи мотику а у другој тестију са водом, док жена иде иза њега и носи корпу са храном и мотику.

Споменик су открили потпредседник месне заједнице Зоран Глигоријевић и најстарији мештанин села Живко Васиљевић који има 93 године и који се целог живота бавио пољопривредом.

"Нисмо чули да негде у Србији постоји сличан споменик. Нека ми будемо иницијатори да се слични споменици подижу и у другим местима", рекао је Глигоријевић.

Споменик је подигнут као део обележавања 280 година од оснивања села, а налази се на важној раскрсници у селу, каже хроничар села Раде Милосављевић.

"Ово место где се налази споменик је најзначајнија раскрсница у селу одакле воде путеви ка Крагујевцу, ка Јухору, Рековцу и Јагодини", каже Милосављевић.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 03. авг 2017, 21:08) - Браво! [нерегистровани]

Најзад!

Село нас је одржало,њему хвала!-Одавно сам слично предлага!-Фали само запрега!

(четвртак, 03. авг 2017, 15:01) - anonymous [нерегистровани]

Najbolje mesto u Srbiji za spemenik "Seljaku", je....

.....u centru - Beograda!!!