У Главинцима код Јагодине подигнут споменик српском сељаку

У селу Главинци код Јагодине свечано је откривен споменик српском сељаку, јединствен у Србији, који су подигли мештани у знак захвалности селу и старијим генерацијама, а у циљу очувања традиције и сећања како се некад обрађивала њива.

Споменик је дело младог вајара Ивана Марковића из Јагодине. Направљен од бетона али је патиниран у боју бронзе. Приказује мушкарца који у једној руци носи мотику а у другој тестију са водом, док жена иде иза њега и носи корпу са храном и мотику.

Споменик су открили потпредседник месне заједнице Зоран Глигоријевић и најстарији мештанин села Живко Васиљевић који има 93 године и који се целог живота бавио пољопривредом.

"Нисмо чули да негде у Србији постоји сличан споменик. Нека ми будемо иницијатори да се слични споменици подижу и у другим местима", рекао је Глигоријевић.

Споменик је подигнут као део обележавања 280 година од оснивања села, а налази се на важној раскрсници у селу, каже хроничар села Раде Милосављевић.

"Ово место где се налази споменик је најзначајнија раскрсница у селу одакле воде путеви ка Крагујевцу, ка Јухору, Рековцу и Јагодини", каже Милосављевић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво