Појачано обезбеђење у центрима за социјални рад

После злочина у Центрима за социјални рад на Новом Београду и Раковици постепено се уводе мере неопходне за спречавање таквих случајева. Одељења београдског Центра за социјални рад од данас имају јаче обезбеђење. Иако немају могућности да буду стално присутни на тим местима, полицајци их појачано обилазе. Од ресорног министарства очекују се додатне препоруке.

После трагичних догађаја у Београду, у јагодинском центру кажу да су знатно опрезнији, и запослени су опрезнији приликом контакта са странкама. Посебно се прате сва виђања родитеља са децом у просторијама центра. Подржавају предлог министра да се уведе видео-надзор.

"Сада имамо јасну инструкцију од Министарства да свако омаловажавање, вређање, напад на нас, ремећење нашег рада, физички или вербално, мора да се санкционише и у нашем раду је новина то што смо неке предмете узели у ревизију, што смо заједно с полицијом проценили да ли постоји ризик од неког насиља", објашњава Бисерка Јаковљевић из Центра за социјални рад у Јагодини.

Формирање специјализованих организационих јединица за породично-правну заштиту у центрима за социјални рад, које ће се бавити проценом ризика и омогућити хитност у реаговању, једна је од препорука које су државним органима упутиле невладине организације које се баве заштитом жртава насиља у породици. За заштитника грађана повезаност институција у систем у којем ће свако знати свој део посла, може довести до раног препознавања и спречавања насиља.

"Ту нема конкуренције, нема пребацивања одговорности једних на друге. Једино на тај начин, ако су сви упознати с радом претходника или радом оног другог у ланцу и препознају свој рад, јер поред те увезаности врло је битна одговорност и битна је и храброст. Често доношење врло тешких одлука у таквим ситуацијама подразумева и добар резултат", каже заштитник грађана Зоран Пашалић.

Док нове мере не заживе у потпуности, једна од препрека насилном понашању биће полицајци. У протеклих десет дана они су скоро 2.000 пута посетили центре за социјални рад, којих у Србији има 171.  

"Ми смо у претходном периоду имали 40 ситуација где су директори центара за социјални рад захтевали од полицијских службеника њихово присуство и полицијски службеници су били, наравно, у просторијама Центра за социјални рад, свакако не у просторији на месту где се под надзором социјалних радника одвијају активности које су у надлежности центара, али смо били у непосредној близини и били смо спремни да реагујемо. Као што видите, та мера је дала резултат, односно није било инцидентних ситуација", каже директор полиције Владимир Ребић.

Инцидената између бивших супружника није било, али су се, како сазнајемо, у претходне две недеље запослени суочавали с другим проблемима. Прећено им је бацањем бомбе, паљењем просторија и поливањем киселином. Због тога је против једне особе поднета прекршајна пријава, а против две кривична пријава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара