Клизно радно време подстицај за будуће родитеље, послодавци негодују

Послодавци јесу за пореске олакшице, али не и за флексибилно радно време. То су само неки од података добијених у првом истраживању такве врсте у Србији, које треба да помогне у приближавању ставова запослених и послодаваца како би се подстицало родитељство и рађање. На основу добијених информација, најављују се измене постојећих закона и доношење нових.

Неки су већ родитељи, неки нису, али је већина испитаних у најбољим годинама за рађање. И док би родитељима или будућим родитељима клизно радно време помогло у одгајању деце, послодавци нису за то. Не подржавају ни рад од куће, али, ипак, неке друге предлоге су подржали.

"Нпр. у погледу предшколских институција су се сложили и једни и други да је добро да буду у непосредној близини и да ће их финансирати делом послодавци. Послодавци су се сами заинтересовали да имају одређене олакшице у погледу пореза, да имају одређене заједничке финансијске инвестиције са државом или да њихови производи буду афирмисани на адекватан начин и од државе", објашњава министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић.

Гордана Племић из Удружења "Родитељ" указује да пореске олакшице свакако јесу мотивација за послодаваца да се на другачији начин опходе према женама и да им буде важно да жена која рађа буде део фирме.

"Са друге стране, морамо наћи начин и како да мотивишемо жену, а то јесте и флексибилно радно време и рад од куће, лакши упис у вртић", додаје Племићева.

И послодавци и запослени очекују подршку и помоћ државе, а за то је потребна и измена закона.

"Примена Закона о раду, када је упитању радно време, доношење одређених подзаконских аката, али и потпуно нова законодавна регулатива када је реч о регулисању рада и родитељства и подстицање родитељства, нпр. Закон о породици", објашњава Славица Ђукић Дејановић.

"Не можемо очекивати да је то као онај џубокс – убаците жетон па песма иде. Ово треба схватити као добар корак, али сви ти кораци су дугорочни када је демографија у питању и верујем да ће свако поздравити ту врсту одлуке, а да ће у неком следећем кораку и послодавци – када виде бенефите, а ја се надам да ће то заживети – бити спремнији", указује демограф Владимир Никитовић са Института друштвених наука.

У Србији већ дуго траје тренд одложеног рађања, али и негативног природног прираштаја. Демографи подсећају да просечно имамо мање од два детета по породици, а да поправимо популациону слику, неопходно нам је троје или чак четворо деце.

Остали аутори: Ана Стаменковић
број коментара 0 Пошаљи коментар