Завршен Сабор СПЦ

У Патријаршијском двору у Београду данас је завршено друго редовно заседање Светог архијерејског сабора Српске Православне Цркве. Потврђена одлука да патријарх Павле остаје на челу СПЦ. Посебна пажња посвећена Косову и Метохији и дијаспори.

"Суочен са великим духовним изазовима нашег времена, Свети Архијерејски Сабор се бавио виталним питањима живота, устројства и мисије Српске Православне Цркве.

Сабор је посебну пажњу посветио молби Његове Светости Патријарха српског Господина Павла, од 8. октобра 2008. године, којом је молио да му се, због здравствених разлога и физичке немоћи, одобри повлачење из активне службе".

И поред разлога наведених у поменутој молби Сабор је умолио Патријарха да остане на челу Српске Православне Цркве, каже се у саопштењу које је данас објављенио у Патријаршији.

У саопштењу се даље каже:

У раду Сабора учествовали су сви епархијски архијереји Српске Православне Цркве из земље и иностранства, као и  Архиепископ охридски и Митрополит скопски Јован са архијерејима аутономне Охридске Архиепископије, Патријаршији. 

Веома озбиљна пажња посвећена је црквеној просвети и школству, школској и парохијској катихизацији деце и омладине, како у земљи тако и у расејању.

О Косову и Метохији и дијаспори

Сабор је, одговорно и аналитички, разматрао тешко стање на Косову и Метохији, као и нагомилане проблеме у животу Епархије рашко-призренске, показујући бригу Цркве за њен верни народ и светиње на Косову и Метохији.

Саборски оци су са великом бригом и старањем разрешили све неспоразуме по питању обнове светиња на Косову и Метохији. Умолили Епископа рашко-призренског Артемија да их у што краћем року прими и стави у функцију.

Истовремено су оци Светог Архијерејског Сабора потврдили све раније одлуке светог Синода везане за управу и братство манастира Високи Дечани, уз уважавање канонске надлежности Епископа Артемија.

Посебна пажња посвећена је стању и проблемима у којима се налази Охридска архиепископија, као и све наше епархије у државама насталим на тлу бивше Југославије.

Сабор и овога пута апелује на надлежне власти Републике Македоније да се престане са прогоном Његовог Блаженства Архиепископа охридског и митрополита Скопског Господина Јована и да се укину све забране и друге противправне мере против аутономне Охридске архиепископије.

Допуњавајући Нишки споразум из 2002. године, Свети Архијерејски Сабор је донео одлуку: Начелно прихвативши предлог о начину учешћа Архијереја из аутономне Охридске Архиепископије у раду Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве.

Саборски Оци су размотрили питања црквеног живота и у Црној Гори, Хрватској, Босни и Херцеговини чијим властима поново упућују апел да се члановима Српске Православне Цркве не угрожавају елементарна верска и имовинска права.

Односи и сарадња са помесним Православним Црквама били су предмет дужне пажње и бриге Сабора, као и односи и дијалог са другим Црквама и верским заједницама.

Сабор је са дужним поштовањем саслушао извештај и поруку о недавно одржаном сусрету поглавара свих православних цркава одржаном у Фанару од 10. до 12. октобра 2008. године.

Свети Архијерејски Сабор је изненађен понашањем појединих, електронских и писаних, медија, по питању поменуте молбе Његове Светости Патријарха српског Г. Павла.

Сабор захваљује оним медијима који су на објективан начин обавештавали јавност о његовом раду.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи