"Братољуб" – остварење вишедеценијског сна

Мост између Љубовије и Братунца, који ће још једанпут спојити обале Дрине, али и убрзати проток робе и пролазак из Србије у Републику Српску, требало би да буде завршен до септембра. Полако се назире како ће ова грађевина вредна 13 милиона евра изгледати.

Оно што је било најтеже и најважније је урађено – обале Дрине су спојене, а преостали су завршни радови на уређењу пешачке и бициклистичке стазе и пресвлачење коловозне траке.

Мост Братољуб је дуг 227 метара, а широк 14 метара, са осам стубова од чега су четири у Дрини и по два на обалама реке.

У Љубовији кажу да ће се остварити вишедеценијски сан мештана целог Подриња да их река више не раздваја већ спаја. До сада су користили железнички мост који је само за друмски саобраћај, а први царински терминали били су у Малом Зворнику, који је удаљен 40 километара на једној страни, и други прелаз који је 40 километара на другој страни, у Бајиној Башти и Скелану.

Дневно између Љубовије и Братунца преко реке пређе 5.000 људи.

"Братољуб је свакако право име за мост, ђаци који свакодневно иду у школу лакше ће долазити, здравствене услуге у Љубовији ће бити доступније грађанима Братунца и Сребренице – породилиште и одељење за дијализу, пољопривредници ће моћи у Братунцу и Сребреници да пласирају производе, као и комшије код нас. Привредници ће одахнути и када проради нови царински терминал. Ово је заиста остварење вишдеценијског сна и жеља многих да лакше и удобније живе у Подрињу", рекао је заменик председника Општине Љубовија Душан Марковић.

Ово су две обале а заједнички пројекат. Како се реализује данас ће се уверити политички врх Србије и Српске. Они ће се у 13 часова састати на средини моста, уз директан пренос на Првом програму РТС-а.

Остали аутори: Тања Димитрић Мијаиловић
број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 26. мај 2017, 12:35) - Вук [нерегистровани]

Питање

Јесте срамота на коју се поставља такво логично "питање што досад није то направљено?", а одговор је једноставан "јер није било у званичној политици Титове југославије да се Срби повезују".

У функцији су једино били мостови још из доба аустро-угарске окупације и да велики Српски родољуб и привредник Слободан Павловић из Чикага (родом из Попова код Бијељине-Република Српкса) није подигао Павловића мост ми данас не би имали модерну путну комуникацију преко Дрине!

(петак, 26. мај 2017, 11:05) - NB [нерегистровани]

Nek se Srbi spajaju

Hvala Bogu za dobre srpske vodje.

(петак, 26. мај 2017, 09:45) - 000 [нерегистровани]

000

Sve je to lepo, ali sramota je da do sada taj most nije napravljen. 13 miliona evra za ovako znacajan projekat je smesna investicija.