Четврти дан Сабора СПЦ

Чланови Светог архијерејског сабора Српске православне цркве настављају данас, четврти дан, заседање и расправу о питањима из живота цркве.

Сабор СПЦ ушао је у четврти дан заседања и како је званично објашњено његово трајање "зависиће од природе решавања проблема који су на дневном реду".

Сабор заседа иза затворених врата, а јавност ће о закључцима бити обавештена званичним саопштењем.

Архијерејски сабор, чије је заседање почело 11. новембра, већином гласова донео је одлуку да замоли патријарха Павла да остане на челу Цркве.

Према последњем званичном саопштењу, објављеном на сајту СПЦ патријарх Павле је молбу прихватио и остаће доживотно поглавар Српске православне цркве.

Патријарха су јуче на Војномедицинској академији посетили представници Сабора, са митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем на челу.

Коментаршући најновије одлуке Сабора и атмосферу која му је претходила верски аналитичар Живица Туцић за РТС Онлајн каже:  

"Одлука Светог архијерејског сабора СПЦ да не прихвати молбу патријарха Павла да се повуче из активне службе и патријархова да прихвати одлуку Сабора да остане на челу СПЦ, у овом тренутку је прагматично решење".

Нагласивши да је та одлука канонски исправна, Туцић је објаснио да ни избор новог патријарха не би био супротан уставу цркве и канонском праву, али да је највеће изненађење напетост која је створена око одржавања и могућих одлука сабора.

Одговарајући на питања везана за изјаве које су претходиле почетку сабора, који од прекјуче заседа у Патријаршији СПЦ, и посебно о очекивањама које је изнео епископ нишки Иринеј, Туцић је рекао да је нишки владика, који је крајем октобра први најавио могућност повлачења патријарха Павла, био веома одмерен и да је заиста пренео патријархову жељу.

Tуцић сматра да "ником од потенцијалних кандидата за патријарха није одговарало да у овом тренутку преузме трон провог међу једнакима".

Према његовим речима, неке недоумице које су се нашле у јавности створили су медији али и делови цркве.

Наводећи пример Руске православне цркве у којој митрополит Кирил, други човек РПЦ,  скоро свакодневно комуницира са медијима Туцић каже:

 "СПЦ би требало да следи тај пример отворености и непосредности у комуникацији с јавношћу , као би се избегли проблеми у релацији црква - верници".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи