Излиле се реке у Крупњу, 12 кућа поплављено

Јако невреме праћено кишом је око 16 часова погодило Крупањ и изазвало поплаве. Поплављено је 12 кућа, а великом броју домаћинстава претила је опасност од плављења. Премијер наредио да у Крупањ дођу тимови који ће помоћи грађанима, рекао је председник општине Крупањ Иван Исаиловић.

У околини Крупња је за сат и по времена пало 70 литара кише по квадратном метру. Реке су брзо набујале, али су се током вечери повукле у своја корита. 

Под водом је било стотине хектара ораница у сливу реке Ликодре, што је нанело велике штете.

Најкритичније је у селу Кржава, засеоку Троска и у делу Крупња у насељу Бањевац. У Тросци су биле полављене две куће, а у Бањевцу 10 кућа. Вода се из кућа повукла.

Председник општине Крупањ Иван Исаиловић каже за РТС да су на критичним местима уведене ванредне мере одбране од поплава, као и да је навећа штета на путној инфраструктури и коритима река.

"Управо бранимо један мост у Кржави, који је направљен после оних поплава 2014. године", наводи Исаиловић.

Поручује да охрабрује чињеница да све оно што је урађено након поплава на сузбијању и спречавању полава финкционише.

"Све бране су биле пуне до врха, то је спречило велику катастрофу. Можда би било управо исто као што је било 2014. године да није све то било предузето", истиче Исаиловић.

Мештани четири села били су без струје, али су кварови отклоњени. Тренутно је једно село са 400 домаћинстава без струје, а очекује се да ће снабдевање бити нормализовано током преподнева.

Штаб за ванредне ситуације је на терену и ангажована је сва расположива механизација јавних и приватних предузећа, рекао је за РТС Милорад Симић, начелник општинске управе.

Због изливања воде саобраћај је био отежан, али је интервенцијом служби нормализован. 

У Крупњу су поплаве 2014. однеле два живота. Тада су прорадила бројна клизишта, а блокирани су и локални путеви. Уништене су 52 куће, док их је око 300 оштећено, уништена су и 22 моста, а потпуно је уништена канализациона и водоводна мрежа.

Мештани су неколико дана били блокирани, без струје и телефона.

Oпштину Крупањ, која према попису из 2011. има 4.429 становника, у априлу ове године је погодило ново невреме, град и снег су уништили воћњаке. Оштећено је око 500 хектара малињака.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво