Ана Брнабић добитница награде "Дуга"

Министарка државне управе и локалне самоупаве Ана Брнабић добитница је награде "Дуга" за допринос борби против хомофобије и трансфобије и заштити и унапређeњу људских права ЛГБТ особа у Србији у претходних годину дана.

Ана Брнабић је, како је навео жири у образложењу, прва министарка у Србији и региону која се јавно декларисала да је геј, и то је историјски искорак у позиционирању ЛГБТ заједнице.

Награду под називом "Дуга" установила је Геј стрејт алијанса (ГСА) и додељује се од 2013. поводом 17. маја – Међународног дана борбе против хомофобије и трансфобије.

У ужем избору за награду били су, осим Ане Брнабић, Телевизија Н1 Београд, београдска општина Врачар и глумац Небојша Глоговац.

Пета номинована драматуршкиња Олга Димитријевић је захвалила на номинацији и накнадно затражила да буде изузета при доношењу одлуке о добитнику награде.

Специјално признање ГСА добили су Мехо Омеровић, Срђан Драгојевћ, Канцеларија за људска и мањинска права и тим професора Мирослава Ђорђевића из београдског Центра за гениталну реконструктивну хирургију.

Aмбасадор САД у Србији Кајл Скот рекао је на свечаности да САД и ЕУ остају посвећени очувању права свих људских бића, а да је рад ГСА и других организација за заштиту људских права од суштинског значај за заштиту геј права.

"И у Србији и у свету пут који води ка већим ЛГБТ правима није лак. Према последњем извештају Стеј департмента припадници ЛГБТ заједнице у свету изложени су говору мржње, претњама, па и насиљу", рекао је Скот.

Проглашењу добитника награде присуствовали су и амбасадори Велике Британије и Француске у Србији, Денис Киф и Кристин Моро, бивши министар културе Иван Тасовац, министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

број коментара 0 Пошаљи коментар