"Српска памет да нам да одговор о ГМО"

Наши закони забрањују и промет и производњу ГМО, и ту је тачка, поручује министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Формирана је стручна комисија која ће донети одлуку о евентуалнoм промету генетски модификованих производа у Србији. Министар пољопривреде Бранислав Недимовић каже да је постојање тог тела предвиђено законом из 2009. и да се у њему налазе еминентни стручњаци.

"Наши закони забрањују и промет и производњу ГМО. И ту је тачка", рекао је Недимовић гостујући у Дневнику РТС-а.

Недимовић је објаснио да ће се комисија бавити проценом ризика у безбедности хране, а да је због нашег окружења, јер су земље у региону прихватиле промет генетски модификованих организама, и ГМО један од потенцијалних фактора ризика.

"Постоје и многи други ризици. Једна од главних тема је да ли једемо здраву и безбедну храну. Ово тело треба да поброји ризике, нађе алате како да се боримо против њих, да своје стручно мишљење на научној основи, упозори јавност и да Министарство реагује по упутствима", рекао је Недимовић.

Комисија се састоји од 15 стручњака, а две трећине њих су професори са факултета, еминентни стручњаци из области хигијене хране, фармације, биотехнологије, пољопривреде.

У оквиру Светске трговинске организације постоје постулати који кажу да се земља мора одредити према питању ГМО ако жели да буде чланица, истиче Недимовић. 

"Једна земља се изборила и није прихватила ни промет ГМО, то је Русија. Наша је одлука да ли ћемо ући у то, али шта год да је наша одлука, морамо имати стручно мишљење наших експерата. Српска памет да нам да одговор о томе", рекао је министар наводећи да су у проблем са ГМО укључени и потрошачи и све заинтересоване друштвене групе.

Пре неколико недеље сурови ледени талас је погодио Србију, штета је до 50 одсто у јагодичастом и бобичастом воћу у западној Србији, а погођене су и кајсије, јабуке, шљиве.

"Институт за воћарство ће следеће недеље дати комплетне анализе. Са Пољопривредног факултета у Новом Саду су изашли са податком да је штета 15 одсто укупне количине производње у воћарству. Расписали смо позиве за набавку опреме која превенира такве ситуације, противградне мреже, системе за наводњавање, али и за осигурање", рекао је Недимовић истакавши да је проблем и незнање када је у питању осигурање од непогода.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи