Када ће аеродром Поникве бити отворен за комерцијални саобраћај?

Пројекат оспособљавања аеродрома Поникве за редован авио-саобраћај ушао је у седму годину. Од 2010. године, када је ова ваздушна лука предата на коришћење граду Ужицу, разминиран је и очишћен аеродромски појас од 120 хектара, саниран део писте, а прошле године изграђена и аеродромска зграда по светским стандардима. Ипак, отварање Поникава, не само за спортске и пословне, већ и за комерцијалне летове, упркос интересовању, још није на видику.

Осим новог конкурса за директора аеродрома, који је ужичка скупштина недавно расписала, на Пониквама - ништа ново.

Виђен из перспективе развоја туризма западне Србије, аеродром ће, по свему судећи, и у предстојећу летњу туристичку сезону ући само као наговештај могућег, лакшег и комфорнијег путовања, чиме се његови потенцијали не исцрпљују.

"Већ су заинтересовани инвеститори за пословну зону од 300 хектара поред аеродрома, а поред тога та подручја бивших индустријских браунфилд локација Прибоја, Пријепоља, Ужица су атрактивна за стране и домаће инвеститоре", наводи Славко Лукић, директор РРА "Златибор".

Њиховом менаџменту авио-собраћај би олакшао доласке и скратио путовање за које је сада из Београда неопходно три сата Ибарском магистралом.

"Да би се обезбедио редован саобраћај неопходно је да се на првом месту огради аеродромски комплекс и да према потреби завршимо асфалтирање преосталих 880 метара писте, како бисмо били у стању да примимо све највеће авионе и да летимо до свих дестинација у Европи", истиче Саша Савић директор ЈП "Аеродром Поникве".

Од 50 милиона динара, колико је обезбедила Влада, половина је прошле године утрошена за изградњу пристанишне зграде, а остатак намењен постављању заштитне ограде и светлосних система за летење у условима смањене видљивости.

"Уколико град Ужице нема могућности да сам исфинансира и уколико та подршка од Владе, односно државе, не буде довољна, ми већ од раније имамо одлуке на Савету Златиборског округа, где су јасно и недвосмислено изразили своје слагање са учешћем у таквом пројекту и представници јединица локалних самоуправа", наглашава Димитрије Пауновић, начелник Златиборског округа.

Поникве су за сада ваздушна лука која опслужује само генералну авијацију. Град годишње за аеродром издваја 7,7 милиона динара, а привредници су сагласни да је поготово у туризму неопходан. За њега је заинтересована и једна велика "лоу кост" компанија. Ипак, када ће бити отворен и за комерцијални саобраћај још увек је непознаница.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи