Након четири дана одсуства због насиља, ђаци се враћају у клупе

Ђаци другог три крагујевачке Основне школе "Станислав Сремчевић" сутра се враћају на наставу после четвородневног одсуствовања, договорено је на састанку родитеља, представника Центра за социјални рад и Школске управе.

Родитељи двадесет четворо малишана који су се обраћали редакцији РТС-а, због физичког и вербалног насиља које трпе њихова деца у школи, данас нису желели пред камере.

Породица дечака чије је понашање у школи узрок протеста, такође није желела да говори пред камерама, али су одговорили мејлом. Оптужили су за неразумевање инклузивног детета, дискриминацију и насиље којем је њихов син изложен.

У школи су, кажу, предузели све на шта имају право по закону – укључили психолога, тимове за заштиту од насиља, појачали дежурства.

"Учитељица из школе која нема наставу иде на њихов час да даје подршку том ученику, све у циљу да се побољша ситуација", каже директор школе Милан Божовић.

Просветни инспектори били су у школи на часовима у другом три, сматрају да треба више радити са дететом, прилагођено његовим потребама, а осталој деци гарантовати безбедност.

"Од Интерресорне комисије и од Града тражимо подршку у томе да се школи додели пратилац за ученика који ће у сваком тренутку бити ту да заустави физичко насиље, а на вербалном је потребно радити мало дуже", каже начелник Школске управе Крагујевац Горан Јоксимовић.

Центар за социјални рад пружа подршку породици од прошле године и у договору са њима дете је упућено на додатну дијагностику у Институт за ментално здравље Београду.

"Желимо да добијемо праву реч стручњака да определимо даљу стратегију интервенисања јер умногоме ће од те здравствене процене зависити наш план даљег начина рада са родитељима и подршка родитељима али и подршка детету", каже Љиљана Ђорђевић, шеф Службе за заштиту деце и младих.

Очекује се и подршка од школе и од његових другара, вршњака из одељења, додаје Љиљана.

Сличне проблеме имају и у другим школама, а у Крагујевцу ради само један дечји психијатар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара