Увођење реда на локалном нивоу

Број запослених у локалној самоуправи требало би у наредне четири године да се са 22 хиљаде, смањи на 12 хиљада. Министар Милан Марковић најављује увођење реда на том новоу.

Према европским стандардима, на хиљаду становника, требало би да ради један чиновник.

Међутим, у општинама сличних карактеристика број запослених се разликује и до пет пута.

Половина градског буџета Лесковца, који износи милијарду и 700 милиона динара, одлази на плате запослених. У градској управи тренутно ради више од 700 људи.

Иако свесни вишка запослених, у градској управи нису хтели да отпуштају раднике.  

За разлику од Лесковца, Шабац има најмање запослених у општинској управи у односу на број становника. Грађани су углавном задовољни.

Општине ће морати да нађу механизам, како би један број запослених добровољно напустио општинску управу.

У супротном, смањење броја запослених биће регулисано променом закона о систематизацији радних места, па ће се на тај начин, из године у годину, смањивати број запослених у општинским администрацијама.

Из фондова игара на срећу и других фондова које би обезбедила држава, било би могуће обезбедити добровољни одлазак.

Увођење реда на локалном нивоу

Гостујући у Другом дневнику РТС-а, министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић рекао је да постоје одређена средства која се дају општинама у циљу рационализације и неких других пројеката.

"Намеравамо тим средствима да помогнемо добровољни одлазак једног броја запослених у општинским управама, али ће бити и природног одлива с обзиром да људи иду у пензију", прецизирао је Марковић.

Истакао је да би реалан број представника у општинским управама требало да буде на нивоу од један до 1,5 промила у односу на број становника општине.

"Уколико то не буде могло на тај начин, ми ћемо присилити локалне самоуправе да пронађу начин, јер су оне запошљавале те људе", рекао је Марковић.

Министар је додао и да постоји могућност да плате челника локалне самоуправе буду смањене, као што је то учињено и са накнадама члановима управних одбора јавних предузећа.

Оценио је и да је одлука Владе Србије да смањи плате члановима управних и надзорних одбора била веома корисна, и у економском и у етичком смислу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво