Зашто Агенција за борбу против корупције још нема директора?

Предизборну кампању пратиће Агенција за борбу против корупције. Поручују да су спремни иако немају директора, ни његовог заменика, већ вршиоца дужности. У обављању те надлежности неће их, кажу, реметити ни то што им Одбор није у пуном саставу.

Од 12 кандидата колико се у јануару пријавило на конкурс за првог човека Агенције за борбу против корупције, у ужем кругу нашла су се три. Одатле до директорског места није успео нико. Своју одлуку Одбор образлаже – било је тешко од најбољих изабрати најбољег.

"Нисмо могли да се одлучимо, а опет то није никаква трагедија. Није било замерки озбиљне врсте, пре бих рекао да је било речи о ситничарењу, просто не можемо да нађемо иделаног директора", објашњава председник Одбора Агенције проф. Драган Митровић.

Потрага за идеалним можда би била лакша да су сви чланови Одбора на броју. Већ дуже време раде у окрњеном саставу, уместо са девет са шест чланова. То значи да је пет од шест чланова Одбора морало да мисли исто и да гласа за истог кандидата да би изабрали директора.

"Мислим да је главни кривац за овакву ситуацију, за то што није изабран директор Агнеције, Народна скупштина зато што она није обавила свој део посла, већ одавно има предлоге за чланове Одбора, већ дуже од две године. Неке кандидате за чланове Одбора није ни ставила на гласање, а неке је бирала експресно, у зависности од тога ко су били предлагачи", истиче Немања Ненадић из Транспарентности Србија.

Како би се кадровски врх Агенције за борбу против корупције заштитио од евентуалног политичког утицаја, неопходно је усвојити већ постојећу идеју – да чланове Одбора Агенције предлажу искључиво независна професионална тела, удружења, каже донедавни члан тог Одбора Зоран Стојиљковић.

"Да једноставно међу кругом предлагача чланова Одбора не буду предстваници власти, типа председник, Влада, па и парламент, јер хајде како ћете објаснити чињеницу да нисте макар у неком конфликту лојалности према оном који вас је предложио", рекао је председник УГС Независност Зоран Стојиљковић.

У Агенцији уверавају да су и у тренутном саставу спремни да посматрају трку за шефа државе, активности политичких субјеката, финансирање изборне кампање.

"То пре свега у овом тренутку значи да ће бити постављени посматрачи да се прати сам ток одвијања избора", указује Митровић.

Четворици чланова Одбора Агенције почетком априла истиче мандат. Надају се да ће Народна скупштина изабрати нове чланове јер ће у супротном остати само двоје. А јуче је истекао рок за пријављивање на фебруарски конкурс за директора Агенције.

Како сазнајемо у Агенцији за борбу протв корупције чланови Одбора ће 8. марта разматрати пријаве кандидата. Уколико већина буде сагласна, новог директора Агенција би могла да добије крајем марта.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво