Маркова борба са Хантеровим синдромом све успешнија

Марка Радуловића из Прћиловице код Алексинца јавност је упознала када се у име оболелих од Хантеровог синдрома пре две године јавно обратио Министарству здравља, тражећи помоћ. Неколико месеци после тога, држава је одобрила терапију за ту ретку болест за седморицу оболелих дечака. Због Марковог доброг здравственог стања, лекари из Тиршове предложили су да терапију уместо у Београду прима у Алексинцу.

Марко сада иде у седми разред, а распуст проводи као и већина његових вршњака – испред компјутера. За разлику од њих, суочава се са неизлечивом ретком болешћу, али му терапија, каже, прија.

"Почео сам да растем, то је најбитније, и органи су се вратили на своје место", каже Марко Радуловић.

Претходне две године, санитетом из Алексинца, сваког петка Марко је са родитељима одлазио у Београд. Сада ће на контролу ићи на три месеца.

"Нисмо губили наду ни тада, а ни сада. Увек смо се надали да ће доћи до тога да ће Марку бити боље", каже отац дечака Саша Радуловић.

Мајка Данијела истиче да лекари кажу да је Марково здравствено стање тренутно веома добро. Нада се, каже, да ће тако бити и убудуће.

Због Марковог доброг здравственог стања лекари су предложили да терапију, која годишње по пацијенту државу кошта 200.000 евра, прима у алексиначкој болници. Из Тиршове је стигла савремена инфузиона пумпа.

"Захваљујући доктору Горану Чутурилу и целој његовој екипи, ми смо ушли у ту проблематику, одржали пар састанака и надам се да спремни дочекујемо нашег пацијента Марка", каже начелница Дечијег одељења болнице у Алексинцу Снежана Црљеница.

Марково стање је и пре две године било боље у односу на друге дечаке оболеле од Хантеровог синдрома. Иако ће му сада бити лакше, јер ће примати терапију у Алексинцу, каже да ће му Београд баш због њих недостајати.

"Имао сам тамо, другаре који су примали (терапију) заједно са мном, а које сам заволео и мало је тешко без њих", објашњава Марко.

Овим пацијентима недостаје ензим који разграђује липиде, а то узрокује озбиљне проблеме у целом организму. Доживотном терапијом се то знатно ублажава.

Остали аутори: Лидија Георгијев
број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 07. феб 2017, 23:47) - anonymous [нерегистровани]

Samo napred hrabri Marko!

Dragi Marko, svi u porodici smo srecni da je tvoje zdravstveno stanje bolje i nadamo se da ce tako biti i ubuduce.
Znamo da ti zao sto neces vidjati drugare iz Beograda , ali Ti je Aleksinac povoljniji iz drugih razloga. Budi pravi borac kao i do sada i zelimo ti sve najbolje i ubuduce.
Vole te tvoji prijatelji iz Toronta.