Где су српски ледоломци?

Од шест ледоломаца који су били у државном власништву, само два су остала у функцији. Два ледоломца су од 2002. године укотвљена у Новом Саду и сада су већ хаварисана. Трећи је насукан у Земуну, а четврти се налази негде на Сави.

За време бивше СФРЈ, Србија је са 10 бродоградилишта била трећа светска сила у бродоградњи. У њима је произведено и шест ледоломаца који су били у државном власништву.

Међутим, после приватизације, два ледоломца некада једне од највећих бродарских фирми "Херој Пинки", а данас "Дунав групе агрегати", укотвљена су од 2002. у Новом Саду. Сада су већ хаварисана. Трећи, такође у власништву фирме, насукан је у Земуну, а њихов четврти ледоломац – негде је на Сави. Преостала два, која су у власништву ЕПС-а и Предузећа "Иван Милутиновић", боре се с ледом. 

На обали Дунава, у Новом Саду, ледоломци "Вучево" и "Чакор" чекају да постану старо гвожђе. Машинац Живко Модић, који је на њима провео пола радног века, жали што је дозвољено да буду запуштени и уништени.

"Мађари имају исте таке бродове. Чули смо у вестима да је у Будимпешти минус 26 и да су 85 одсто имали лед. Они су већ ангажовали своје ледоломце, који су потпуно исти овакви бродови, а код њих су у функцији", каже Живко Модић.

Насукани ледоломац "Петроварадин" је на обали Дунава код Земуна. Лед га је зауставио да не направи штету сплавовима поред којих је пролазио.

Сва три ледоломца, и четврти, који је негде на Сави, после мењања неколико власника, завршила су у рукама "Дунав групе агрегати" Душана Боровице.

Да ли постоје план и намера да се оспособе, нисмо сазнали, јер је зграда некадашњег гиганта закључана, а на телефон се нико не јавља.

"По директивама ЕУ, ми смо почели да затварамо бродоградилишта путем приватизација које су вршене зато што нисмо смели као држава да вршимо донације за бродоградњу, а то није тачно, јер кад погледате један 'Финкатијери' – бродоградилиште, који је у државном власништву у Италији, перфектно функционише", каже Ненад Драговић из Привредне коморе Србије.

Тако, сада, битку са ледом воде само ЕПС-ов ледоломац и брод "Топола", власништво Предузећа "Иван Милутиновић", а штета од леда на рекама је већ око 70 милиона евра.

"Донета је одлука да се у наредних годину дана купи још један ледоломац који ће покривати сектор од Београда до Новог Сада", каже Вељко Ковачевић, помоћник министра за водни саобраћај.

Поређења ради, Мађарска има 22 ледоломца – 13 на Тиси, осам на Дунаву и један на Балатону. Сви су у државном власништву и њихова приватизација се не дозвољава.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво