Америчка влада више не контролише интернет

Субота, 1. октобар, могао би бити историјски дан за интернет, односно дан независности, пошто од тада САД немају никакву контролу над интернетом. Данко Јевтовић, директор Регистра националних интернет домена Србије, за РТС каже да је истекао уговор који је америчка влада имала са корпорацијом ICANN и да је ступио на снагу процес који је омогућио да контрола над системом пређе из руке америчке владе у руке глобалне заједнице.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Данко Јевтовић је рекао да је америчка влада до сада имала "маказе" којима је могла да промени адресни систем интернета како жели и да одреди колики ће приступ која држава имати, али додаје да тога више нема.

"Ова промена у контроли је резултат притисака да цео интернет систем престане да буде контролисан. Овај процес је управо круна тога, што омогућава да се не распадне. Добри људи су се организовали и кроз заједницу интернет корисника и преко ICANN направили модел. Урађено је много посла који омогућава независност глобалне мреже од Америке, резултат је да је за обичне кориснике интернет исти", објашњава Јевтовић.

Додаје да се после овога одржава важан скуп у Београду.

"Асоцијација регистара има скуп, ми ћемо славити јер је ово круна великог посла, а за даље ћемо разговарати које су последице и шта све треба да радимо", каже Јевтовић.

Јевтовић истиче да број нових корисника у Србији готово да не расте неколико година.

"Успоравање је природна појава и свуда види се тај тренд. У Србији је пенетрација на нивоу који одговара нашем развоју, количини садржаја, не само занимљивости већ и пословног садржаја, портала, нивоа писмености популације на интернету, недовољне употреби нашег језика и писма", сматра Јевтовић.

Истиче да ће споријим темпом број корисника расти, пошто ће интернет омогућити да грађани обављају практичне ствари брже и лакше.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи