Индустријски механичар – нови профил за мале матуранте

Још данас мали матуранти уписују жељене средње школе. Они којима жеља у првом кругу није испуњена, имају 9.270 места у другом. Испред медицинских школа и ове године био је најдужи ред, док на занате и стручне школе није било навале. Нови профил - индустријски механичар, осмишљен као модел дуалног образовања, није напунио учионице.

Професори математике и енглеског језика, пнеуматичари, хидрауличари у Владичном Хану најлакше долазе до посла. Од ове школске године пред малим матурантима још један смер - индустријски механичар.

Ученици кажу да би пракса у овој школи требало да помогне приликом запослења.

Из средњошколских клупа право у предузећа, више праксе, а мање учења општих предмета.

"Мени је додељена улога одељенског старешине. У првој години имају праксу у школским радионицама и школским лабораторијама где стичу неку основу. У другој години три месеца имају у континуитету праксу, а у трећој години чак шест месеци иду на праксу, што значи да су само три месеца у школи", каже професор Бранислав Новковић.

Да из школе изађу са знањем мајстора, сардник у практичној настави биће турска компанија "Теклас".

"Тренутно интересовање је слабије од онога што смо очекивали, очекујемо још ученика који ће имати пораво уписа од августа. Ученици који су уписали неке друге смерове ће уписати тај смер пошто им је накнадно објашњено о чему се ради и које ће повластице имати током школовања и касније приликом запошљавања", истиче директор Техничке школе у Владичином Хану Слађан Ђорђевић.

На то је рачунао немачки ГИЗ када је у Србији пре две године започео пројекат реформе стручног образовања по дуалном моделу.

"Оно што очекујемо управо од тог начина појачане праксе у предузећима у реалним условима рада је да ће довести да ученици из тих профила излазе са далеко јачим бољим већим комепентецијама у тој области", рекао је Гојко Бановић из Завода за унапрађење образовања и васпитања.

На крају школске године осим професора, ученике ће оцењивати и представници компанија код којих су похађали практичну наставу. Оцена за интересовање, за сада, је висока.

"Читава тенденција да трогодишња занимања у задњих пет, шест година опада и сад кад бих вам рекао да је овај пројекат кренуо са неких осам школа, а порастао је на двадесет и више школа", додаје Бановић.

Узор реформе био је немачки систем средњег стручног образовања који у тој земљи школује добро плаћену, квалификовану радну снагу. У Немачкој верују да том моделу могу да захвале за најнижу стопу незапослености младих у Европи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво