Гордан Михић аутор сценарија за серију о Немањићима

Сценарио под шифром "Снови", изабран на анонимном конкурсу РТС-а за драмско-играну телевизијску серију "Крунисање Стефана Првовенчаног: Прва немањићка краљевина", написао је Гордан Михић. Снимање серије требало би да почне до краја године, а емитовање у јесен 2017. када се обележава јубилеј крунисања Стефана Првовенчаног.

Радио-телевизија Србије саопштила је да је победник конкурса познати драмски писац Гордан Михић, по чијем сценарију ће се снимати прва серија о династији Немањић и настанку прве српске државе.

Михић каже да је било потребно проучити много историјских књига и сведочанстава, али и консултовати савремене историчаре који су проучавали ту материју, како би се направила прича која није историја – која се базира на историјским чињеницама, али је заправо прича о изузетно узбудљивом времену и првим српским владарима.

"Прва серија о Немањићима доноси, мени се чини, оно што је РТС одавно требало да има – причу о стварању прве српске државе, о српској историји, о српским владарима, јер је материјал такав да је грех што то до сада није урађено", каже Михић.

Стефан Првовенчани ће у серији, додаје, бити човек "од крви и меса".

"Човек који се ненадано нашао на престолу, јер је престо припадао Вукану, старијем брату; човек који се нашао у ситуацији да се бори против сопственог брата, човек који је имао три велике љубави у животу, дакле биће и љубавних прича. Он је човек који је наставио дело свога оца, а то је стварање прве српске државе, који је проширио њене границе, који је учинио много у законодавству, култури, на развоју привреде, путева", рекао је Михић.

Истиче да је контекст са данашњим временом "више него узбудљив".

"Нећу рећи да се историја понавља, али полазимо од истих ствари од којих су полазили наши преци пре 800 година - питање Истока, питање Запада, коме ћемо се приволити, ко ће нам помоћи, како ћемо сачувати земљу, шта треба да урадимо, какве одлуке да донесемо, да ли смо у стању да одбранимо оно што смо створили или ћемо то поново изгубити, како се дићи из пепела, како смо успели да сачувамо религију, православље, како смо правили велике цркве, како смо истовремено правили и велике грехe и како смо коначно успели да ту прву српску државу очувамо скоро 200 година", објаснио је Михић.

Сценарио је започет пре 20 година, када је аутор покушао, како каже, сам да направи причу о Немањићима, о сукобу Вукана и Стефана, о Светом Сави, најмлађем брату који их је мирио, и о Стефану Немањи, који се страшно бојао да се његова деца не посвађају око престола.

"Ја сам то написао пре 20 година, прича се симболично звала 'Рађање прве српске државе', и кад је расписан конкурс, рекао сам: 'Па, можда би требало да погледам тај свој рукопис.' Пронашао сам га, погледао и видео сам да има неког основа на којем могу да градим причу", рекао је Михић.

Серија ће садржати 12 епизода, а почетак снимања очекује се до краја године, каже главни уредник Културно-уметничког програма РТС-а Небојша Брадић.

"Јубилеј ове врсте представља повод за обележавање догађаја на више нивоа. Почев од задатка који стоји пред историчарима да сложене догађаје који су крунисању претходили и који су из њега проистекли сагледају у светлу нових резултата савремене науке до препознавања изазова који национална историја пружа као инспирација уметничким одговорима различитих врста", навео је Брадић. 

Почетак емитовања серије планиран је за јесен 2017. године, када се обележава 800 година од првог српског краљевског крунисања у манастиру Жича.

Ово ће бити 19. пут да Радио-телевизија Србије сарађује са Горданом Михићем.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 17. мар 2016, 00:27) - anonymous Moma Dr Alatnicarskih nauka [нерегистровани]

Slazem se..

Slazem se da je ovaj"posao",odlicna stvar,ali bih molio stvaraoce da nas ne navode,sadrzajem i tehnikom,da kod prikazivanja gotovog dela,verujemo da se radi o istorijskoj istini.Znam,pomenuto je u tekstu da toga nece biti,ali nas ljude dosta lako ponese entuzijazam kod "izvodjenja radova". Stoji u nekoj maloj meri i izreka da je istorija uciteljica zivota,ali ne bi trebalo da zaboravimo da smo mi, ljudi,ne bih rekao stvaraoci,vec cinioci i ucesnici u nekadasnjim dogadjajima koje zovemo istorijom.Kao sto svojim ucescem u dogadjajima,tako te dogadjaje ljudi, po svojim shvatanjima istine,po tumacenju,ideoloskim, psiholosko versko i materijalno interesnim potrebama,pretvaraju u istoriju, oko koje se realno,zbog navedenog dolazi do slaganja ili ne slaganja u skladu sa potrebom vremena.Verovatno iz tih ili slicnih razloga,dolazi do razlicitih dogadjaja i losih i dobrih,koje u stvarnosti imamo,a posledica su ucenja od istorije,koja ima vise razlicitih istina. Zato ja istoriju uprkos vrlo niskom obrazovanju ne racunam u relevantnog ucitelja zivota. Zelim visoko cenjenim i profesionalnim akterima,veoma uspesan i pun srece rad na stvaranju ovog,verujem, veoma znacajnog dela.

(среда, 16. мар 2016, 22:53) - Родољуб Србиновић [нерегистровани]

Историја-простор одговорности

Није историја само фактографија.Историјски факти су само временски оквир у коме су се одиграли историјски догађаји.И догађаји и људи у њему имају неку дубљу димензију него што се то може протумачити, објаснити и исцрпсти историјском фактографијом.Ипак, највећа је мудрост извући историјску поуку и мудру поруку изнети пред себе и пред заједницу.У том смислу историја је учитељица живота.Знамените личности и догађаји морају се подићи на висину, морају се издвојити од површне свакодневице и показати њихов велики значај и велики утицај на народ.Верујем да тако треба и личност Св. Стефана Првовенчаног посматрати и представити у серији која се најављује.Подржавам овако значајан пројекат и очекујем много од њега.Мислим да ће се сви обрадовати томе.Велика је одговорност на писцу сценарија.

(среда, 16. мар 2016, 18:46) - anonymous [нерегистровани]

Српска Историја

Било како да се буде снимала серија о Немањићима, биће доста неистине у њој. Тешко је поверовати у нову српску историју како је Стефан Немања такорећи први велики Владар српске Државе. Било је доста српских Владара и много пре наводног досељавања Срба у седмом веку. Али званична/светска историја је другачије одлучила. Тек када будемо сами своју историју изучавали можемо се надати нечему. Све у свему, подржавам овај пројекат. Треба да се опширно представи цела наша златна средновековна историја. Жилим вам успешан рад!