Јужна Морава у порасту, комисије на терену

На подручју Расинског округа, Западна и Велика Морава стагнирају, док је водостај Јужне Мораве у порасту. Ниво свих река је у опадању у лесковачком крају, а у селу Винарце има штете коју је направила река Јабланица, која се излила. Укинута ванредна ситуација у Чачку. Тамо где се вода повукла, комисије већ излазе на терен, а сада су се као нови проблем јавила клизишта.

Водостаји у Србији углавном опадају или мирују, једино је у порасту Јужна Морава на подручју Расинског округа. Бујични потоци направили су велику штету на пољопривредном земљишту у општини Бојник.

Вода је ушла у педесетак дворишта, али није ушла у куће. Оштетила је два путна правца, али највећа штета је на пољопривредном земљишту.

Под водом је око 250 хектара ораница, највише у атару села Стубла.

У Бојнику кажу да су чистили канале, али су Пуста река и њене притоке направиле проблеме.

Ниво свих река у лесковачком крају је у опадању, а у селу Винарце има штете коју је направила река Јабланица која се излила.

Лесковац је очистио 19 километара канала и уложeно је пет милиона динара, због чега у том крају није било већих проблема.

На подручју Расинског округа Западна и Велика Морава стагнирају, док је водостај Јужне Мораве у порасту. У насељеном месту Ђунис на улазу у Сталаћку клисуру дошло је до мањих изливања из корита.

Под водом је и део регионалног пута Крушевац–Алексинац у овом селу код надвожњака. Домаћинства нису угрожена, а врх поплавног таласа очекује се у вечерњим сатима. Све надлежне службе су на терену и прате ситуацију. Тренутно је водостај Јужне Мораве у границама ванредне одбране од поплава. 

У стагнацији је Велика Морава код Варварина. На подручју града Крушевца поплављено је око 200 хектара обрадиве површине, а на територији трстеничке општине 1.200 хектара земље.

Комисије за процену штете су на терену.

Ибар код Краљева се повлачи у корито и водостај је у опадању. Ибар се јуче излио само на градској плажи и спортским теренима на популарном кеју, али се није прелио преко заштитних бедема у Жичком и Конаревском пољу где су насеља и водопривредни објекти.

Процењује се да је у Краљеву поплављено око 150 домаћинстава, а појавила су се и клизишта. У селу Роћевићи на путу ка Ивањици активирала су се стара и појавила нова клизишта.

Мањих клизишта је било и у селима Дедевци и Пекчаница. Та села су у истом крају као и Роћевићи. Осим клизишта, има и честих одрона на путу. На Ибарској магистрали код Ушћа и путевима ка Студеници и Рудну.

Градски штаб за ванредне ситуације у Чачку укинуо је ванредну ситуацију, саопштила је градска управа.

Градоначелник Чачка Војислав Илић рекао је да је на територији Чачка тренутно непроходно 19 путних праваца нижег ранга, као и три саобраћајнице регионалног значаја – у Овчар Бањи, Горњој Горевници и Доњој Јежевици.

Илић је додао да је због изливања река оштећено укупно 108 кућа, највише у чачанским селима Коњевићи, Прељинској Балузи и Парменцу, у једној градској улици, као и у Овчар Бањи код Чачка. До сада је процењена штета на око 850 хектара ораница.

Директорка Завода за јавно здравље у Чачку Ана Мишовић рекла је да је вода из чачанског "Водовода" исправна за пиће.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво