Поплављено 6.000 хектара, комисија процењује штету

У поплавама које су претходних дана погодиле Србију поплављено је више од 6.000 хектара пољопривредног земљишта, док су у сточарству штете мање, али држава ће помоћи пољопривредницима да санирају последице, рекла је министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић.

Комисија од данас на терену процењује штету, а ми ћемо помоћи пољопривредницима да обнове производњу, рекла је министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић.

Око 80 одсто поплављених површина у Ариљу су били малињаци, са доброг дела вода је повучена, али ће стручњаци проценити колико су они оштећени, навела је, додајући да су у Лучанима штете углавном на њивама и то од бујичних токова које су нанеле песак, шљунак и камен, па како нема хемијских материја, земљиште ће моћи да се приведе намени.

У Краљеву, Трстенику и Врњачкој бањи поплављене површине углавном биле под пшеницом - око 40 одсто, 10 одсто је чинило крмно биље, а 50 одсто земљиште припремљено за сетву.

"Најважније је да немамо људских жртава, мислим да неће бити ни изблиза штете онако како су се у првом моменту чиниле", рекла је министарка.

Она је на седници Одбора за пољопривреду у Скупштини Србије рекла да је током јучерашњег обиласка Лучана и Ариља било речи о томе да до поплава не би дошло да су бране у том крају биле завршене.

"Завршена је брана Стубо ровни, сада се интензивирају радови на брани Рзав, Сврачково у Ариљу. Јуче сам била са пољопривредницима у том крају и сви се слажу да не би било ових последица да је та брана завршена", рекла је Снежана Богосављевић Бошковић.

Како је приметила, дошто је на наплату оно што није урађено деценијама, али је додала да су у претходном периоду предузећа Србијаводе и Београдводе извела радове у 82 општине, на 302 локације и да је на то утрошено око три милијарде и сто милиона динара.

Нагласила је да су припремљени пројекти за заштиту система одбране на још неколико локација, те да је за те намене из буџета обезбеђено 16 милиона евра, док се за нове пројекте очекује подршка ЕУ.

У протеклих годину и по дана помоћ пољопривредницима износила је осам милиона евра (механизација, семенски материјал, кошнице), а у току је реализација још једног пројекта од 1, 5 милиона евра, навела је министарка.

На седници је оцењено да би последице поплава биле мање да неке бране нису биле предмет приватизације, да нису грађени неадекватни мостови, као И да су реакције појединих локалних самоуправа биле благовремене.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара