Водостаји углавном стагнирају, службе у приправности

Све службе у приправности због најављених падавина, за сада ситуација на рекама у Србији стабилна. Након карткотрајног пада, водостај Јужне Мораве код Ђуниса, поново расте. Западна Морава код Јасике и Велика код Варварина стагнирају, и обе су знатно испод границе редовне одбране од поплава. Водостај Ибра је у порасту али не угрожава обале. Eвакуисана једна породица у Косовском поморављу.

23.05 - Због појаве клизишта обустављен саобраћај на путу Брзеће - Блажево код места Иричићи, саопштавају "Путеви Србије".

22.00 - Најављени водени талас у Ушћу код Краљева подигао је ниво воде за тридесета центиметара што је знатно испод границе изливања, рекао је за РТС градоначелник Краљева Томислав Илић.

21. 45 - Након карткотрајног пада, водостај Јужне Мораве код Ђуниса поново расте, јавља дописник РТС-а.  

19.45 - Министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић изјавила да је ванредна ситуација под контролом и да очекује да ће она врло брзо бити укинута.

19.30 - Топлица и Ветерница у благом порасту, али испод коте редовне одбране од поплава, каже за РТС Драгољуб Милојковић, директор ВПЦ "Морава - Ниш Србијаводе".

17.30 - Водостај Јужне Мораве код Ђуниса бележи благи пад, јавља дописник РТС-а.

16.30 - Вода је дуж целог тока Ибра тренутно у кориту, на 30 до 50 центиметара од изливања.

14.50 - Шефица Канцеларије УН у Србији Ирена Војачкова Солорано рекла је за РТС у Краљеву да је дошла да на лицу места види шта је урађено на одбрани угрожених насеља у последње две године.

14.30 - Река Бјелица код Лучана током дана почела је поново да расте.

13.05 - Начелник Сектора за ванредне ситуације у Краљеву Радоица Кочовић наводи да се у Ушћу и Матарушкој Бањи очекује велики водени талас за четири до пет сати.

12.40 - Реке на територији Крагујевца у опадању. 

12.30 - Због поплава у суботу евакуисана једна породица из Ранилуга у Косовском поморављу. На северу Косова у порасту ниво Ибра. 

12.00 - У Краљеву проглашена ванредна одбрана од плављења Ибра. Водостај од ноћас расте, у појединим деловима вода је прелила корито, али насеља нису угрожена.

11.35 - Припадници Војске, Жандармерије, полиције и добровољаца од јутрос пуне 3.000 џакова са песком у Новом Пазару.

10.05 - У ужичком крају ниво река мирује, а у Пријепољу Лим стагнира. 

08.50 Није одсечен ниједан град нити село у Србији, каже за РТС министарка саобраћаја Зорана Михајловић. 

08.40 - Водостај Јужне Мораве код Ђуниса у сталном је порасту. Од синоћ је премашио ниво ванредне одбране од поплава.

Све службе су у приправности због најављених падавина, али је за сада ситуација стабилна, а мештани општина из којих се вода тек повукла страхују од сваке нове капи. Повећан опрез саветује се на југу и истоку Србије, где су већ упућене додатне снаге како би помогле грађанима. 

Након карткотрајног пада, водостај Јужне Мораве код Ђуниса, која је од синоћ премашила коту ванредне одбране од поплава, поново расте. Западна Морава код Јасике и Велика код Варварина стагнирају, и обе су знатно испод границе редовне одбране од поплава. 

Иако се река излила на неколико десетина хектара у самом приобаљу, према речима Александра Лазаревића, начелника Одељења за ванредне ситуације града Крушевца, домаћинства у Ђунису нису угрожена.

Мање количине воде има и на регионалном путном правцу који кроз ово место води од Крушевца ка Нишу, на делу коловоза испод испод надвожњака, што не утиче на нормално функционисање саобраћаја.

У приправности су све надлежне службе. Уведено је 24-часовно дежурство припадника Сектора за ванредне ситуације, саобраћајне и комуналне полиције и Војске Србије.

Водостаји река Саве и Дрине су у стагнацији. Током ноћи дошло је до изливања реке Јадар у небрањеном делу у месту Брадић града Лознице. Река Коренита се излила на небрањеном делу у месту Доње Недељице и поплавила око 20-30 хектара ораница. 

На територији општине Богатић река Дрина је у стагнацији.

У општини Горњи Милановац снабдевање струјом и водом је уредно, путеви су проходни, мада има оштећења од поплава. Река Бјелица је у свом кориту, а њене притоке имају тенденцију опадања водостаја. На мерном месту Кратовска стена је са тенденцијом опадања.

У прекиду је пут у месту Угљареву општине Врњачка Бања због оштећења на прилазном делу код моста на реци Западна Морава. Поплављено је 950 хектара ораница уз реку.

У Куршумлији је Топлица у 18 часова достигла ниво редовне одбране од поплава.

Како је РТС-у рекао шеф штаба за ванредне ситуације и председник општине Куршумлија Родољуб Видић, осим незнатних изливања на ливадама, за сада је све под контролом, а на местима где је ранијих година Топлица плавила куће и насеља, постављени су бедеми од џакова с песком.

У овом делу Србије киша пада непрекидно 24 сата, па је водостај на Топлици од јутрос порастао за метар, колико недостаје за проглашење ванредне одбране од поплава.

Због нових кишних падавина и опасности од изливања реке Топлице, Општина Прокупље је организовала изградњу додатног заштитног бедема крај реке према Липарској улици, код насеља Гарић и ромског насеља "Губа".

Према информацијама надлежних, постављено је више од 4.000 џакова песка, а грађевинским машинама додатно је проширено и очишћено корито реке.

Тренутно стање у општини Љиг је нормализовано, а водостаји су у опадању. Ниво реке Љиг стагнира.

Стагнира и ниво Рзава и Моравице у Ариљу, а од поноћи у Лучанима поново пада киша, али је ноћ протекла без проблема. Два дана без кише протекла су у рашчишћавању терена, као и изношењу намештаја.

Река Бјелица током дана почела је поново да расте и њен ниво сада износи 142 центиметара.

Епидемиолошка ситуација је у реду, наводи Штаб за ванредне ситуације у Општини Лучани, истичући да је вода исправна за пиће.

У прекиду је и даље пут Чачак-Гуча преко Зеока, а као алтернативни правац користи се пут преко Граба.

Пут Ивањица-Гуча није проходан у оба правца због одрона. Услед преливања воде Западне Мораве у прекиду је деоница пута Пожега-Пилатовићи-Пријановићи, у месту Пријановићи, преко коловоза.

У Параћину у атарима села Рашевица, Трешњевица, Сињи Вир око 250-300 хектара обрадиве површине је под водом. У Јагодини у атару села Мали Поповић, Глоговац, Дубока, Рајкинац и Кочино Село око 300 хектара обрадиве површине је под водом, а у Свилајнцу у атарима села Војска, Радошин, Гложане, Црквенац и Кушиљево око 1.000 хектара обрадиве површине.

Реке на територији Крагујевца у опадању. Ниво воде на акумулацијама Грошница и Гружа је у границама нормале. Водостај у рекама је опао али су све надлежне службе и даље у пуној приправности.

У затвору у Петровцу спремно је 1. 000 џакова са песком, које ће грађанима по налогу Штаба за ванредне ситуације достављати "Паркинг сервис". С обзиром на то да Управа за ванредне ситуације има на располагању 40.000 џакова са песком, начелник Зоран Кочовић је рекао да у случају потребе град Крагујевац може да рачуна и на ту врсту помоћи.

У Крушевцу је под водом око 75 хектара пољопривредног земљишта у атарима села Кошеви, Бела Вода, Кукљин, Јасика, Шанац, Макрешане, Читлук, саопштио је МУП. Киша слабог интензитета која од синоћ пада није утицала на ниво водостаја у рекама.

Према процени Комисије за штете у пољопривреди, укупно је на територији општине Трстеник поплављено око 790 хектара обрадивог пољопривредног земљишта и око 390 хектара необрадивог земљишта. У општини Ћићевац угрожена су 23 објекта, а поплављено је око 100 хектара пољопривредног земљишта. 

Под водом је око 30 хектара пољопривредног земљишта у Бошњану и Маскару општине Варварин. 

Водостај Ибра је у порасту али не угрожава обале. Најављени водени талас у Ушћу код Краљева подигао је ниво воде за тридесетак центиметара што је знатно испод границе изливања, рекао је за РТС градоначелник Краљева Томислав Илић.

"На брани у Газиводама се испушта вода али контролисано тако да овај талас који смо очекивали, а тренутно је на 70 километара од града неће створити проблеме", рекао је Илић. 

Раније данас, начелник Сектора за ванредне ситуације у Краљеву Радоица Кочовић рекао је за РТС да се у Ушћу и Матарушкој Бањи очекује велики водени талас и да су све надлежне службе у приправности. У Краљеву је данас проглашена ванредна одбрана од плављења Ибра.  

Изворишта из којих се Краљево снабдева водом за пиће, заштићена су бедемима од џакова песка.

У Краљево је дошла шефица Канцеларије УН у Србији Ирена Војачкова Солорано која је за РТС рекла да је дошла како би на лицу места видела шта је урађено на одбрани угрожених насеља у последње две године и да види како УН могу још да помогну. Од 2014. УН су финансијски, али и пројектима помогли обнову поплављених подручја, подсећа Солорано.

Западна Морава је у стагнацији, а вода се са поплављног терена споро повлачи.

У Краљеву је на терену седам тимова који пописују штету. У Грдици је оштећено стотинак кућа, а 2.000 - 3.000 хектара пољопривредног земљишта је још под водом, рекао је за РТС председник комисије за процену штете у Краљеву Здравко Максимовић.

Начелник Одељења за ванредне ситуације Саша Цицварић каже да у ужичком крају ниво река стагнира, иако ситна киша пада од ноћас. Дежура се на критичним местима, и све екипе су у приправности.

Код Бајине Баште, у селу Јакаљ, ноћас се покренуло кризиште које је прекинуло далековод и без елекричне енергије је око 250 потрошача.

Екипе ЕПС-а су на терену и настоје да отклоне квар. Проблеме прави и старо клизиште Царевац, на државном путу Дуб-Рогачица.

Реке Пилица и Рогачица су у благом порасту, али у својим коритима, која се и даље чисте и продубљују, тако да нема бојазни од изливања. Водостај Дрине је у мањем порасту.

На територији општине Бајина Башта више од 30 припадника Војске Србије ангажовано је на испомоћи становништву, изради и санацији пропуста и санацији одрона.

У нововарошком крају - права снежна мећава отежава рад екипа електродистрибуције које настоје да повежу далековод ка Муртеници и два за Јасеновачко и Божетићко Трудово, због чијих је прекида, без струје, већ седми дан, око 200 потрошача.

У Пријепољу Лим и Милешевка не стварају никакве проблеме, али је и даље без струје око 200 потрошача у селима Аљиновићи, Правошева, Милошев До, Мушкићи. Председник општине каже да ће поправка потрајати десетак дана, јер су хаварије на тешко доступним теренима.

На територији Новог Пазара Јошаница и Трнавица стагнирају, а река Рашка је двадесетак центиметара порасла. Евидентирано је 14 клизишта и 19 одрона, а срушена су и три пешачка моста.

Цистерне са водом распоређене су у у критичним деловима града. Снабдевање електричном енергијом је стабилно.

У току је велика превентивна акција пуњења џакова песком, који ће бити распоређени на обалама река Јошанице и Рашке у случају новог ударног таласа киша.

У акцији учествује око стотинак припадника Војске, МУП-а, ватрогасци и грађани.

До сада је постављено око 8.000 врећа са песком дуж обала река Јошанице и Рашке које су поплавиле на десетине стамбених објеката у Новом Пазару.

Такође, Републички штаб за ванредне ситуације обезбедио је додатних 11 тона горива за механизацију тако да ће екипе моћи несметано да раде на терену.

У општини Рашка угрожени су објекти 67 домаћинстава, поплављено је 320 хектара пољопривредног земљишта, а угрожено је 18 путних праваца.

Руководилац покрајинског кризног штаба Душан Козарев каже да је због поплава једна породица из Ранилуга у Косовском поморављу у суботу измештена код рођака у суботу. Додаје да је у сличној ситуацији још шест породица које угрожава Биначка Морава.

За 40 центиметара порастао и ниво Ибра на северу Косова, где је у општини Звечан поплављено пољопривредно земљиште.

У јужном делу Косовске Митровице излила се река Ситница која је поплавила неколико кућа чији су власници Албанци.

Ниво Саве код Београда је тридесетак центиметара изнад нивоа редовне одбране од поплава.

Министар полиције Небојша Стефановић најавио је да ће, ако буде потребе, у заштити становништва бити ангажован и Руско-српски хуманитарни центар.

Из Сектора за ванредне ситуације апелују на грађане да уколико буде наређена евакуација, послушају надлежне.

Начелник Сектора каже да је у овом тренутку примарни задатак свих служби да нико не настрада, на чему се интензивно ради.

Због поплава и ванредне ситуације проглашене 10. марта МУП је до сада евакуисао 171 особу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи