Омогућено плаћање половине казне у року од осам дана

Измене Закона о прекршајима омогућавају грађанима да плате половину запрећене казне у року од oсам дана за већи број прекршаја. Та могућност је сада предвиђена и за случајеве којима је запрећена казна и до 50.000 динара. Лимит је до сада био пет пута мањи. Да би списак прекршаја био проширен, неопходно је претходно ускладити законе и нпр. области пореза, царине, безбедности саобраћаја са Законом о прекршајима.

Ако је Ваш прекршај процењен на 10.000 динара, до сада сте могли да платите половину казне у року од осамм дана. Лимит је сада подигнут на 50.000. Када је реч о предузетницима та цифра је са 50.000 повећана на 150.000, а у случају правних лица са 100.000 на 300.000 динара.

Милан Мариновић из Прекршајног суда у Београду каже да је идеја да за неке прекршаје за које је до сада била прописана новчана казна у распону од 20.000 до 200.000 динара да сада може да се пропише новчана казна у фиксном износу и да се омогући да за те прекршаје грађани могу да плате половину износа у року од осам дана.

Саобраћајна полиција је прошле године регистровала скоро 675.000 прекршаја за које су издати прекршајни налози. Најчешће због невезивања сигурносних појасева, мањих прекорачења брзине и благе алкохолисаности.

Бобан Милинковић из Управе саобраћајне полиције рекао је да су за све теже прекршаје против безбедности саобраћаја на путевима предвиђени и казнени поени и мера забране управљања моторним возилом које не могу да се уклопе у новчану казну у фиксном износу, односно о томе мора одлучивати суд. Према његовим речима, ова промена закона о прекршајима у овом тренутку неће имати значајније последице на прописе из обалсти безбедности саобраћаја на путевима.

Међутим, значајније последице полиција очекује од опште наредбе за привођење. Она би требало да стане на пут свима који су на различите начине избегавали да се одазову позиву прекршајног суда. Ова наредба ће важити на територији целе државе, а не само у општини за коју је надлежан суд који ју је издао.

"Теоретски, лице је дошло на аеродром Сурчин, а особа је из Лесковца. Лесковачки прекршајни суд је издао наредбу против њега. Полиција сада по овоме ако је издата потрага за њим може да га приведе у Лесковац код надлежног судије о његовом трошку или да га задржи до 24 часа ако је то нерадно време суда", каже Мариновић.

Од те мере судије и полиција очекују добре резултате. Кажу да у прекршајним поступцима постоји одређени број људи који су учинили више десетина прекршаја, а до којих судови у претходном периоду нису могли да дођу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво